Figyelmeztetés több vármegyére: zivatarok és egészségügyi panaszok várhatók

Szerdán az ország északi részén napsütés, míg délen záporok és zivatarok nehezíthetik meg a mindennapokat. A hőmérséklet 18 és 23 fok között alakul, de a zivatarok miatt hét vármegyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az északi területeken a nap folyamán csökken a felhőzet, és a nap is kisüt, míg a déli és délkeleti részeken erőteljes gomolyfelhő-képződés várható. Reggel még több helyen eső és zápor is előfordulhat, de az északi tájakon a csapadékhajlam csökken. Dél és délkelet felől azonban záporok és zivatarok érkeznek, helyenként felhőszakadással kísérve.

Az északi, északkeleti szelek több helyen élénkülnek, és a Nyugat-Dunántúlon helyenként erős szél is várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 18 és 23 fok között mozog, de északnyugaton hűvösebb, a Dél-Alföldön pedig melegebb időre lehet számítani. Késő estére 13 és 18 fok közé csökken a hőmérséklet.

A HungaroMet elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki zivatar miatt a következő vármegyékben:

  • Baranya,
  • Bács-Kiskun,
  • Békés,
  • Csongrád-Csanád,
  • Hajdú-Bihar,
  • Somogy,
  • és Tolna.

A villámlás jelenti a legnagyobb veszélyt, de szélerősödésre és jégesőre is számítani kell. Zivatar vagy intenzív zápor környezetében délutánig lokálisan felhőszakadásszerű intenzitású (~15-25 mm) csapadék előfordulhat az említett részeken, illetve délen napközben szélerősödés (~55 km/h) is kialakulhat.

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint a kettősfronti hatás miatt a meleg- és hidegfrontra érzékenyeknél fejfájás, gyulladásos és görcsös panaszok, ingadozó vérnyomás, szédülés és rosszullét jelentkezhet. Egyeseknél szorongás és pánikszerű rohamok is előfordulhatnak. A szeles területeken, főként nyugaton, a fejfájásos panaszok és az ingerlékenység fokozódhatnak.

A déli zivatarok környezetében az asztmatikus panaszok is erősödhetnek, ezért az érintetteknek ajánlott zárt térben tartózkodniuk. A naposabb időszakokban az UV-sugárzás erős fokozatot érhet el, így a szabadban tartózkodóknak fontos a bőrük megfelelő védelméről gondoskodniuk.

Csütörtökön általában sok napsütésre számíthatunk a gyengén vagy közepesen felhős ég mellett. A délkeleti, keleti határ mentén kisebb zápor előfordulhat. Nagy területen élénk lesz az északi, északkeleti szél. Délutánra 19 és 24 fok közé melegszik fel a levegő.

Pénteken sok napsütésre számíthatunk a fátyol- és gomolyfelhők mellett, a nap második felében azonban kissé megnövekedhet a felhőzet. Néhol, főként keleten futó zápor előfordulhat. Többnyire mérsékelt marad az északias irányú szél. Hajnalban 5, 12, délután 19, 24 fok valószínű.

Szombaton az erőteljessé váló gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütésre számíthatunk. Kis eséllyel alakulhat ki csapadék. Helyenként megélénkülhet az északi, északnyugati szél. Hajnalban 6, 13, délután 20, 26 fok várható.

Vasárnap az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellet olykor felhősebb periódusok is előfordulhatnak. Szórványosan alakulhat ki zápor, zivatar. Zivatarokat leszámítva mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet hajnalban 8 és 15, délután 19 és 25 fok között valószínű.

Az időjárás-előrejelzés folyamatosan frissül, további részletekért látogasson el az Index időjárás oldalára.