Minden korábbinál vékonyabb iPad Próval sokkol az Apple

Az Apple váratlanul bemutatta az iPad Prók következő generációját, amely OLED-kijelzővel, M4-es chippel és minden korábbinál vékonyabb külsővel érkezik, valamint az M2-es lapkával szerelt iPad Airt is, amely mostantól két méretben érhető el.

Több hónapnyi várakozás után az Apple május 7-én leleplezte az iPad Prók új generációját, amely az előzetes pletykák szerint OLED-kijelzővel, M4-es chippel és minden korábbinál vékonyabb külsővel kerül a boltok polcaira. Ezenfelül az új, M2-es lapkával szerelt iPad Airt is bemutatták, amely ezúttal már két méretben kapható, és az Apple Pencil Pro is megjelent a kínálatban.

Az Apple még a 2024-es Worldwide Developer Conference előtt tartott termékbemutatót, ahol Tim Cook, az Apple vezérigazgatója szerint a termékcsalád soha nem esett még át akkora átalakuláson, mint most. Az eseményen hat új terméket mutattak be, köztük a két méretben elérhető iPad Airt, az 11 és 13 hüvelykes iPad Prót, az új Apple Pencilt, amely mostantól "Pro" jelzőt visel, és az új Magic Keyboardot.

Az iPad Prók ellopták a show-t

Az iPad Airek frissítése után az új iPad Prók kerültek a figyelem középpontjába. A készülékek 5,3 milliméteres (11 hüvelykes modell) és 5,1 milliméteres (13 hüvelykes modell) alumíniumházzal érkeznek, amelyek nem csak a legvékonyabb iPad Prók, hanem az Apple termékek között is a legvékonyabbak. Az Ultra Retina XDR kijelző Tandem OLED-technológiát használ, így a színek élénkebbek, a feketék pedig mélyebbek.

Az új iPad Prókban az Apple M4-es chipje is debütált, amely 3 nanométeres gyártástechnológiával készül és másodpercenként 38 billió műveletet képes végrehajtani, ezzel pedig maga mögé utasít minden mesterséges intelligenciával dolgozó eszközben zakatoló lapkakészletet. Az M2 chiphez képest másfélszer gyorsabb CPU-teljesítményt nyújt.

Az új panel 1000 nites csúcsfényerővel bír, mely HDR tartalmak esetén 1600 nitre emelkedhet. Azok számára, akik a matt kijelzőt kedvelik, a nano-textúrás bevonat először lesz elérhető ezekkel az új iPad Prókkal, de csak az 1 és 2 TB-os változathoz, nagyjából 50 000 Ft-os felárért cserébe.

Az új tabletek mellett az Apple Pencil Pro és a Magic Keyboard is frissült. Az Apple Pencil Pro fizikai visszajelzéseket ad, érzékeli a szorítás erősségét, és új giroszkópot kapott a precízebb szabályozás érdekében. A Magic Keyboard pedig vékonyabb és könnyebb lett, valamint funkciógombokból álló sávot is kapott. Az Apple Pencil Pro továbbfejlesztett változata nyomásra érzékeny szenzorral is rendelkezik, amelynek segítségével új eszközpaletták érhetők el, és a Procreate grafikai tervezőprogramban dolgozók számára további gyorsbillentyűk is aktiválhatók.

Már a jövő héten megérkeznek

Az új iPadek előrendelhetők, és május 15-én kerülnek a boltok polcaira. Az 11 hüvelykes iPad Air indulóára 300 ezer forint 128 gigabyte tárhellyel, míg a 13 hüvelykes modellért 400 ezer forintot kell fizetni. Az M4-es chippel szerelt 11 hüvelykes iPad Pro 500 ezer forintról indul 256 gigabyte tárhellyel, a 13 hüvelykes változat pedig 650 ezer forintba kerül.

Az új generációs készülékekkel az Apple a nanotexturált üvegeket is bevezette az iPadek világába, de ez a kijelző csak az egy és két terabyte tárhellyel rendelkező iPad Prókon érhető el, ami legalább 850 ezer forintos kiadást jelent. Az Apple Pencil Pro ára 63 ezer forint lesz, míg az új Magic Keyboardért mérettől függően 150 vagy 170 ezer forintot kell fizetni. Az Apple Pencil Pro azonban a legújabb információk szerint 47 ezer forintba kerül, míg a Magic Keyboard ára 108 és 126 ezer forint közötti lesz, attól függően, hogy a sima vagy a Pro iPad-modellekhez vásároljuk meg.

(Borítókép: Apple)