Lecsukhatják Trumpot, ha továbbra sem tudja befogni a száját

Donald Trumpot hétfőn Juan M. Merchan, a volt elnök büntetőperét vezető bíró megfenyegette, hogy börtönbe küldi, ha továbbra is semmibe veszi a rá kiszabott kommunikációs tilalmat.

A volt elnök ügyében eljáró bíró azt mondta, hogy a Trump ellen kiszabott bírságok − eddig mintegy 10 ezer dollár − „nem bírnak elrettentő erővel”. A bíró szerint ezért a továbbiakban a bíróságnak fontolóra kell vennie a börtönbüntetés kiszabását.

A volt elnököt azzal vádolják, hogy üzleti feljegyzéseket hamisított, hogy eltitkolja annak a 130 ezer dollárnak kifizetést, amelyet egy pornósztárnak utalt át, hogy megvásárolja a hallgatását egy 2006-os együttlétükről. A 77 éves Trump, az első amerikai elnök, aki ellen büntetőeljárás indult, tagadja a vádakat, és azt állítja, hogy nem létesített szexuális kapcsolatot Stormy Danielsszel. Ha elítélik, börtönbüntetésre vagy felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására számíthat.

A bíró megállapította, hogy Trump ismét megszegte azt a rendeletet, amely megtiltotta neki az esküdtek, tanúk, bírósági alkalmazottak és mások elleni verbális támadásokat. Ezt Trump már tizedik alkalommal tette meg. Egy április 22-i interjújában azt mondta, hogy az esküdtek „tisztán demokrata területről” származnak, és ezt „rendkívül igazságtalannak” nevezte.

Merchan bíró azt mondta, elismeri, hogy Trump börtönbe küldése milyen drámai döntés lenne, de világossá tette, hogy ha szükséges, akkor megtenné. „Az utolsó dolog, amit szeretnék, hogy ön börtönbe kerüljön. Ön az Egyesült Államok korábbi elnöke és valószínűleg a következő elnök is, de a nap végén nekem munkám van, és ennek a munkának része az igazságszolgáltatás méltóságának védelme. Tehát bármennyire is nem akarok börtönbüntetést kiszabni, szeretném, ha megértené, hogy szükség és szükség esetén megteszem” – mondta erről Merchan bíró.

Miközben Merchan bíró elmarasztalta Trumpot, a volt elnök a vádlottak padjáról bámult rá. Amikor befejezte, Trump megrázta a fejét. A tárgyalás után a tárgyalótermen kívüli folyosón tett megjegyzéseiben ismét „választásokba való beavatkozásnak” nevezte a jogi procedúrát.

Jeffrey S. McConney, a Trump Organization korábbi vállalati kontrollere tanúvallomást tett arról, hogy a Trump korábban már elítélt ügyvédje és intézőembere, Michael D. Cohen megtérítette a Danielsnek általa kifizetett hallgatási díjat. Végül 420 ezer dollárt kapott, amely magában foglalta a bónuszt és az adók kiegyenlítésére szánt pénzt.

Az egy éven át fizetett hallgatási pénz havi 35 ezer dollárt tett ki. Az ügyészek aprólékosan dokumentálták a kifizetések menetrendjét, és bemutatták a Trump szervezetnek küldött számlákat és a Cohennek kiállított csekkeket. Cohen számláin szerepel egy „előlegmegállapodás”, ami az ügyészek szerint nem is létezett, hanem a visszatérítés álcázására szolgált.

McConney és egy másik tanú − Deborah Tarasoff, a Trump Organization egyik számviteli ellenőre − a Cohennek nyújtott visszatérítéseket leplező belső machinációkról vallottak. Az ügyészek arra kérték őket, hogy üzleti feljegyzések egész sorát hitelesítsék. Tarasoff a Michael Cohennek szóló csekkekről is tanúskodott, amelyek üzleti nyilvántartásokat számolnak el, amelyeket az ügyészek szerint meghamisítottak.

Trump perében igen érdekes tanúvallomások hangzottak el hírességek zsarolásáról és a volt elnök belső körénet tevékenységéről. Daniels vallomása valószínűleg nagy médiafigyelmet fog vonzani. Az ügyészek hétfőn azt mondták, hogy körülbelül két hétre van szükségük ahhoz, hogy lezárják az ügyet. Ezután a védelem kerül sorra, és záróbeszédek következnek. Ezt követően már az esküdtszék oldalán fog pattogni a labda.

A tárgyalásban Stormy Daniels részletesen beszámolt az első találkozásukról, amikor Trump egy Lake Tahoe-i szállodájában fogadta. A vallomása szerint Trump azt mondta neki, hogy őt a lányára emlékezteti, aki okos, szőke és gyönyörű, és az emberek őt is alábecsülik. Daniels 2011-ben beszélt először a volt elnökkel való viszonyáról, és akkor egy poligráfos hazugságvizsgálat is igazolta állításait. A pornószínésznő korábban attól tartott, hogy veszélybe kerülhet tíz évvel korábbi futó viszonyuk miatt, és állítása szerint már évekkel korábban megfenyegették, hogy sose beszéljen róla.

Trump rendszeresen üzenget a sajtóban a korábbi és a jövőbeli tanúknak is, amiért Juan Merchan bíró már számos alkalommal figyelmeztette, és egy alkalommal már egy 9000 dolláros bírságot is kiszabott rá a megjegyzések miatt. Ez a magatartás önmagában börtönnel fenyegeti az exelnököt – akinek természetesen kapóra jönne egy ilyen jelenet a kampányában.

A bíró még hétfőn újabb hírzárlatot rendelt el, és a határozat megsértéséért további 1000 dollár bírságot szabott ki, valamint börtönnel fenyegette meg Donald Trumpot, ha a továbbiakban is megsérti az üggyel kapcsolatban kirótt nyilatkozattételi korlátozást.

A határozat keretében Donald Trump és képviselői nem említhetik nyilatkozataikban a vád tanúit, valamint az esküdteket. A volt elnöknek és ügyvédeinek az az álláspontja, hogy a nyilatkozattételi tilalom megsérti Donald Trump alkotmányban biztosított jogát a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságához.

A tárgyalás csütörtökön folytatódik New Yorkban, amikor Stormy Daniels ismét a tanúk padjára ül, hogy tovább válaszoljon a védelem kérdéseire.