Maffia vagy kartellezés? A bulinegyed és az önkormányzat összejátszása

A VII. kerületi önkormányzat egy nemrég alakult egyesületnek adta át a nyitvatartási engedélyezés jogkörét, amely az öt legnagyobb vendéglátós vállalkozást tömöríti, így ők dönthetnek saját konkurenciájuk sorsáról. Egy helyi civil szervezet kartellezés miatt emelt szót az ügyben.

Erzsébetváros önkormányzata a tavalyi év októberében módosította az éjszakai nyitvatartást szabályozó rendeletét, új feltételrendszert vezetve be. A vendéglátóhelyeknek a Közös Erzsébetváros Egyesület (KEE) tagjának kell lenniük, és tagdíjat is kell fizetniük, ha éjfél után is szeretnének nyitva tartani. Az egyesületet az önkormányzat március 7-e óta feladatellátási szerződésben álló öt vállalkozó alapította, akik a kerület legnagyobb szórakozóhelyeit irányítják.

Az egyesület elnöksége dönt arról, hogy mely szórakozóhelyeket fogadja be, és melyeket utasít el. Az elutasított helyek nem tarthatnak nyitva éjfél után, függetlenül attól, hogy megfelelnek-e az önkormányzati rendelet feltételeinek. Egy szórakozóhely-tulajdonos az Indexnek írt levelében a tagdíjat védelmi pénznek nevezte, és úgy érezte, mintha az EU-n kívül lennének.

A bulinegyedben több mint 200 szórakozóhely működik, ahol az éjfél utáni nyitva tartás jelentős piaci előnyt jelent. A nyitvatartás korlátozását normál esetben az önkormányzatnak és a hatóságoknak kellene szabályozniuk, most azonban az öt vállalkozó dönti el, hogy mely üzletek maradhatnak nyitva. A rendelet értelmében az éjfél után nyitva tartható helyiségek számát 200-ban maximálták.

A Gazdasági Versenyhivatalhoz már bejelentést tettek a versenykorlátozó magatartásról, melyet Garai Dóra, az Élhető Erzsébetváros Egyesület polgármester-jelöltje állított össze. A KEE öt elnökségi tagja Erdős Zoltán, Ternajgó József, Bíró László, Zsendovits Ábel Krisztián és Nádas Patrik Nándor.

A VIII. kerületben található Nádas Patrik érdekeltségébe tartozó Turbina nevű szórakozóhely kezdetben nem kapta meg a szükséges szakhatósági hozzájárulást a 10 óra utáni nyitva tartáshoz. Az Élhető Erzsébetváros Egyesület közérdekű adatigényléssel próbálta megtudni a szakhatósági véleményt, de a válaszadási határidő lejárta előtt a Turbina mégis megkapta a hozzájárulást az éjszakai nyitva tartáshoz, először éjfélig, majd hajnali 4-ig, végül 6-ig. A VIII. kerület aljegyzője azonban közölte, hogy a szakhatósági vélemény 10 évig nem nyilvános adat, ami miatt a civil szervezet feljelentette őt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál.

Erzsébetváros önkormányzata szerint a KEE-vel kötött megállapodás nem jelent kizárólagosságot, és bármely vendéglátóhely alakíthat hasonló egyesületet, és jelentkezhet az önkormányzatnál. Az éjszakai nyitvatartási engedélyeket továbbra is az önkormányzat Hatósági Irodája adja ki, az egyesületi tagság csak az egyik feltétel.

A Közös Erzsébetváros Egyesület elnökségéhez tartozó vendéglátóhelyek a következők:

  • Fúzió Event Zrt.
  • SzimplaCity Kft.
  • Infinity Party Hostel Kft.
  • Hello Vendég Zrt.
  • Legiobbkocsma.hu Brand Kft.
  • Stifler Gozsdu Kft.
  • Kék Padlizsán Kft..