A magyar kormány dilemmája a NATO-főtitkári poszt kapcsán

A magyar kormány Klaus Iohannis román elnök mellett tette le voksát a NATO-főtitkári pozícióért folyó versenyben, annak ellenére, hogy Mark Rutte holland miniszterelnök széleskörű támogatottságot élvez.

A magyar kormány támogatása Iohannis mellett meglepő lehet, tekintettel arra, hogy a román elnök korábban magyarellenes megnyilvánulások miatt került konfliktusba Magyarországgal. Csiki Varga Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) John Lukacs Intézetének tudományos főmunkatársa szerint a magyar kormány két rossz közül a kevésbé rosszat próbálja támogatni.

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter kiemelte, hogy fontos lenne megvitatni, miért nem volt még közép- vagy kelet-európai NATO-főtitkár. Klaus Iohannis jelölése ebben az összefüggésben jelenthet új lehetőséget, bár a magyar kormány és a román államfő közötti korábbi nézeteltérések miatt ez nem egyértelmű választás.

Mark Rutte holland miniszterelnök jelöltségét több mint 20 ország, köztük az USA, Nagy-Britannia, Németország és Franciaország is támogatja. Rutte és a magyar kormány közötti konfliktusok, például a "gyermekvédelmi törvény" és az EU-s pénzek jogállamisági feltételekhez kötése miatt, valamint a holland politikus korábbi éles bírálatok miatt, Magyarország számára nehezebbé teszik a holland jelölt támogatását.

A NATO-főtitkár kiválasztása informális diplomáciai konzultációk során történik, és a döntést csak akkor erősítik meg, ha konszenzus születik egy jelöltről. A jelenlegi főtitkár, Jens Stoltenberg mandátuma ősszel jár le, és a tervek szerint a NATO júliusi washingtoni csúcstalálkozóján fogadják el az új főtitkár személyét.

A Bloomberg információi szerint Törökország valószínűleg Mark Rutte mögé áll, ami jelentős előrelépést jelenthet a holland miniszterelnök számára. Ha Törökország támogatását megkapja, akkor már csak Szlovákia és Magyarország maradna, amelyek nem támogatják Ruttét. A hírügynökség szerint Magyarország jelentheti a legnagyobb akadályt Rutte győzelme előtt.

Egyelőre nem világos, hogy Magyarország milyen engedményeket kér a támogatásáért, ha egyáltalán kér valamit. A NATO-vezérnek fontos szerepe lesz az elkövetkező években, különösen Ukrajna támogatásának összefogásában az Oroszországgal szembeni védekezésben.