Hámori Gabriella különleges emlékei és Pogány Judit fenntarthatósági törekvései

Hámori Gabriella színésznő számára nem a tárgyak jelentik a legnagyobb értéket, de van néhány különleges emlék, amit megőriz, míg Pogány Judit a fenntarthatóság jegyében él.

Az Örkény Színház négy művésze, köztük Hámori Gabriella, Pogány Judit, Szaplonczay Mária és Znamenák István a Nyílt lapokkal című műsor vendégei voltak, ahol a közönség kérdéseire válaszoltak. Hámori Gabriellától azt kérdezték, van-e számára különösen fontos tárgy. A színésznő elárulta, hogy kislánya, Lotti köldökcsonkját őrzi, valamint több ember haját is megtartotta.

Hámori Gabriella hozzátette, hogy saját tárgyaihoz nem ragaszkodik annyira, és már régóta nem vásárolt ruhát vagy egyéb tárgyakat. Inkább az élményeket részesíti előnyben, és ünnepekkor is ezeket ajándékozza. A színésznő megemlítette, hogy a családi tárgyakhoz való kötődés is változó lehet, például amikor édesanyja elhunyt után édesapja úgy döntött, hogy kipakoltatja a házat, és minden tárgyat elvittek. Hámori Gabriella szerint ez a döntés segíthetett csökkenteni a fájdalmat.

A fenntarthatóság témájában Pogány Judit is megosztotta gondolatait a műsorban. A színésznő elmondta, hogy igyekszik minél környezettudatosabban élni, például éjszaka is kukázik a színészbüfében, ahol összegyűjti a mások által kidobott műanyagpoharakat. Pogány Judit büszkén említette, hogy 15-20 éve nem vásárol ruhákat, cipői lerohadnak, kilukadnak a lábán, és 30 éve vetette az utolsó kabátot, amit nem is tervez a közeljövőben lecserélni. Hozzátette, hogy bár sok elektromosságot használ, mert rosszul lát és szereti a világosságot, vannak területek, ahol igyekszik fenntartható módon élni. A színésznő hozzáállása a fenntarthatósághoz különösen fontos üzenetet hordoz a mai társadalomban, ahol a túlfogyasztás és a környezeti problémák egyre nagyobb figyelmet kapnak.