Az amerikaiak az ukrajnai háborúban tanulják a hadviselést

Az ukrajnai konfliktus során az amerikai katonai szakértők számára lehetőség nyílik arra, hogy valós harci körülmények között teszteljék haditechnikai eszközeiket, különös tekintettel az elektronikus zavaróeszközök elleni védekezésre – számol be a Defense News.

Az Egyesült Államok több milliárd dollár értékben nyújtott segélyt Ukrajnának az orosz invázió kezdete óta, amely magában foglal nagy hatótávolságú rakétákat, páncélozott járműveket és kommunikációs eszközöket. Michael Monteleone, az amerikai hadsereg Biztosított Helymeghatározás, Navigáció és Időzítés/Térbeli Keresztfunkcionális Csoportjának igazgatója szerint ezeknek az eszközöknek a bevetése hatalmas tanulási lehetőséget jelent az amerikai alakulatok számára.

A modern technológiák használata során az amerikaiak betekintést nyerhetnek abba, hogy a technológiák mennyire működnek megbízhatóan és milyen védelmi képességekkel rendelkeznek éles helyzetben. Monteleone kiemelte, hogy a közeljövőben szeretnének jelentős fejlesztéseket végrehajtani az eszközökön, például az all-domain érzékelés bevezetésével, amely javítaná a katonák helyzetismereti információit. Az igazgató szerint a kis méretű, feltűnést kerülő eszközök kulcsfontosságúvá váltak az oroszok elleni harcban, és a tapasztalatok alapján egyértelművé váltak a további fejlesztési irányok.

Az orosz elektronikus jelzavarások több modern fegyver, így az Excalibur precíziós tüzérség bevetését is megnehezítették, ami további kihívást jelent az amerikai fejlesztők számára.

Az ukrán parlament újra megnyitotta kapuit a sajtó és a média képviselői előtt, lehetővé téve számukra, hogy közvetlenül tudósíthassanak a törvényhozás munkájáról. A hadiállapot bevezetése óta zárt üléseket tartottak, de most már a szükséges technikai eszközök és helyiségek biztosításával a parlament sajtószolgálata lehetővé tette a nyilvános munka közvetítését. A parlament meghosszabbította a hadiállapotot és az általános mozgósítást augusztus 11-ig, amit 339, illetve 336 szavazattal hagytak jóvá. Ezenkívül a parlament elfogadott egy törvényjavaslatot, amely engedélyezi bizonyos kategóriájú bebörtönzöttek önkéntes mozgósíthatóságát, kivéve azokat, akik súlyos bűncselekményeket követtek el.