ENSZ: Humanitárius katasztrófa fenyeget Kelet-Afrikában

A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részét sújtó áradások miatt humanitárius katasztrófa fenyeget, amely közel fél millió embert érint, figyelmeztet az ENSZ Élelmezési Világprogramja.

Az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) szerint a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén az áradások következtében humanitárius katasztrófa alakulhat ki, mivel a térségben élő közel 500 ezer ember élete került veszélybe. A WFP szerint az éghajlatváltozás hatására a szokásosnál jóval több csapadék hullott a területre, ami a tavak és folyók kiöntéséhez vezetett, és ennek következtében a környező települések elárasztásához.

A szervezet adatai alapján körülbelül 450 ezer hektárnyi terület került víz alá, ebből 21 ezer hektár termőföld. A WFP kiemelte, hogy az elöntött területeken rekedt embereknek sürgősen szükségük van élelemre, szállásra, ivóvízre és egészségügyi ellátásra, azonban a szervezetnek csak korlátozott eszközei vannak a válság kezelésére.

A közleményben felhívták a figyelmet a szennyezett víz okozta megbetegedések, így például a kolera veszélyére is. Emellett megjegyezték, hogy az elöntött területeken ragadozó vízi állatok is megjelentek, mint a vízilovak, krokodilok és kígyók.

A helyzet súlyosságát tovább növeli, hogy a jelentős áradások más kelet-afrikai országokat is érintenek, például Kenyát, ahol a halálos áldozatok száma már 257-re emelkedett.