A nagy balkáni munkaerő-vándorlás: szerb szakácsok az Adrián, török idénymunkások Szerbiában

Kínai építőmunkások és török idénymunkások dolgoznak Szerbiában, szerb szakácsok és felszolgálók az Adrián. Javában tart a szokásosnál is nagyobb munkaerő-vándorlás a Balkánon.

A jelenség nem újkeletű, több éve figyelhető meg a régióban. Idén Montenegróban már januárban megkezdődött a szerb vendéglátósok toborzása, amit Szlovénia és Horvátország követett. Horvátország a legjobban fizető ország, ezért ott a legnagyobb a kereslet a nyári szezonmunkások iránt. A szerbiai vendéglátásnak azonban nem tesz jót ez a helyzet, hiszen a megmaradt személyzet egyre feszültebb körülmények között kell, hogy kiszolgálja a vendégeket.

Miloš Turinski, a legnagyobb szerb álláskeresési adatbázis vezetője szerint a munkaerőhiány csak növekszik, és az adriai nyári főszezonban válik igazán észrevehetővé.

A szerb munkavállalók számára Horvátország különösen vonzó, mivel ott a legmagasabbak a bérek, és az alkalmazottak szinte ingyen nyaralhatnának, ha nem lenne a munka. A vendégmunkásoknak biztosítják az ellátást és a szállást, cserébe azonban kemény munkát várnak el tőlük.

A horvátországi felszolgálók akár havi 1500-2000 eurót is kereshetnek, míg a szakácsok fizetése még ennél is magasabb lehet. A szállodai szobalányok és mosogatók bére is elérheti az 1000 eurót, hasonlóan a hostessekhez, akiknek feladata a vendégek éttermekbe csábítása.

Szerbiában is szükség van vendégmunkásokra, különösen az építőiparban és a mezőgazdaságban. Az idénymunkások napi 50 eurót kereshetnek, de ellátást és szállást nem biztosítanak számukra. Ennek ellenére a szerbiai idénymunka vonzó lehet, hiszen tavaly több mint 50 ezer ideiglenes munkaengedélyt adtak ki.

Az építőmunkások napi bérért dolgoznak, amely elérheti a 8000 dinárt. A legtöbben Indiából, Törökországból és Kínából érkeznek, de a vendégmunkások között találkozhatunk nepáli, Srí Lanka-i és kubai állampolgárokkal is. A vendéglátásban azonban kevés a külföldi munkavállaló, mivel a nyelvtudás hiánya jelentős akadályt jelent.