Hszi Csin-ping belgrádi látogatása után szorosabbra fűzi a kapcsolatokat Szerbia és Kína

Hszi Csin-ping kínai elnök szerbiai látogatása alkalmával a szerb kormánysajtó és állami tulajdonú kínai médiavállalatok közötti együttműködési megállapodások születtek, és a két ország vezetői sziklaszilárd barátságukról és a közös jövő építéséről beszéltek.

A szerb fővárosban tett látogatás során Hszi Csin-ping kínai elnök és Alekszandar Vučić szerb elnök közös nyilatkozatot írt alá, amely az átfogó stratégiai partnerség elmélyítéséről és megerősítéséről, valamint Szerbia és Kína közös jövőjének építéséről szól. A két elnök közös sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a felek tisztelik egymást, és közösen képzelik el jövőjüket.

A Szerbiai Rádió Televízió igazgatója, Dragan Bujosevic és a China Media Group vezetője, Shen Haixiong egy megállapodást kötött, amely a két vállalat közötti együttműködést hivatott elmélyíteni. A Politika napilap főszerkesztője, Marko Albunović is aláírt egy egyetértési megállapodást Shen Haixionggal, amely a lap és a China Media Group közötti kapcsolatokat erősíti.

Suzana Vasiljevic, a szerb elnök médiatanácsadója szintén együttműködési megállapodást írt alá Shen Haixionggal, amely az elnöki médiahivatal és a China Media Group közötti kapcsolatokat szabályozza. Ezenfelül Manja Grcic, a Tanjug hírügynökség főigazgatója és Fu Hua, a Hszinhua hírügynökség igazgatója között is létrejött egy megállapodás, amely a hírcserét és az együttműködést rögzíti a két hírügynökség között.

A China Media Group, amely magába foglalja a Hszinhua hírügynökséget, a Kínai Központi Televíziót és a Kínai Nemzeti Rádiót, állami tulajdonban van és a kínai hatóságok közvetlen ellenőrzése alatt áll.

A szerb és a kínai küldöttség tagjai további 28 együttműködési és egyetértési megállapodást írtak alá, amelyek az infrastruktúra, a kereskedelem, a tudomány, a környezetvédelem, a kultúra és a sport területét érintik.

Alekszandar Vučić köszönetet mondott kínai kollégájának azért a támogatásért, amelyet Peking nyújt az ENSZ-ben és más nemzetközi szervezetekben. A szerb államfő úgy fogalmazott, hogy szerencséjük van, hogy a Kínai Népköztársaságban barátra leltek, és kiemelte, hogy a szerdán aláírt nyilatkozat az eddig is gyümölcsöző kétoldalú kapcsolatokat még tovább tudja mélyíteni azzal, hogy közös jövőt épít Szerbia és Kína számára. Szavai szerint az utóbbi három évben Kína volt a legnagyobb befektető Szerbiában, illetve az ország második legnagyobb külkereskedelmi partnere.

Emellett kiemelte, hogy július 1-jén életbe lép a Kína és Szerbia közötti szabadkereskedelmi megállapodás, amely további kapukat nyit meg Szerbia előtt, hiszen a szerbiai áru mintegy 95 százaléka így vámmentesen tud Kínába jutni.

Hszi Csin-ping, aki hamarosan Magyarországon vendégeskedik, a közös sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Szerbia lesz az első európai ország, amellyel Kína a közös jövőre vonatkozó közösséget alakít ki, és ez új fejezetet nyit a szerb-kínai kapcsolatokban is. A közös jövő kiépítéséhez hat lépésre van szükség, az első éppen a szabadkereskedelmi megállapodás. A további lépések között szerepel a szerbiai EXPO 2027 világkiállítás.

Kína több mezőgazdasági terméket importál majd Szerbiából, Peking 50 fiatal szerbiai kutató részvételét támogatja a kínai-szerb csereprogramokban a következő három év során, illetve 300 egyetemista kínai tanulmányait segíti elő a következő három évben.

Rámutatott, hogy Kína és Szerbia igaz barátként és jó partnerként sziklaszilárd politikai bizalmat táplál egymás iránt, acélszilárdságú barátságuk pedig egyre erősebb lesz.

(Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnök és Aleksandar Vučić szerb elnök  2024. május 8-án. Fotó: Amir Hamzagic / Anadolu / Getty Images)