Ahogy azt előre tudni lehetett, a kormánypártok szerdán este kezdődött közös frakcióülésén Orbán Viktor szólalt fel először, a beszéde tartalma pedig szokás szerint a kormányközeli Magyar Nemzethez szivárgott ki.

A lap szerint Orbán Viktor – ahogyan azt már korábban is tette – most is kiemelte, hogy Brüsszelben változásra van szükség.

Európában életbe lépett a migrációs paktum, büntetést fognak kiróni Magyarországra, mert nem fogadunk be migránsokat. A háború nem ér véget, Európára egyre nagyobb teher nehezedik, mert Amerikában az elnökválasztás körüli viták miatt csökkenni fog Ukrajna anyagi támogatása. Az ukránok támogatásának óriási politikai ára van. A gazdák lázadnak egész Európában, és lassan senki nem hisz az ukránok győzelmében – elemezte az eseményeket a kormányfő.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a hazai baloldal nem azt teszi, ami a dolga lenne, nem Magyarországot képviseli Brüsszelben, hanem Brüsszelt Magyarországon. "A baloldal zsoldban áll" – foglalta össze a helyzetet.

A frakció előtt a kegyelmi ügyről is beszélt, amely két, a politikai közösségük számára fontos ember távozásával járt.

A képviselők előtt is megköszönte Varga Judit és Novák Katalin eddigi munkáját.

A lemondásuk helyes volt, és megerősít bennünket

– mondta el most is Orbán Viktor.

Mindenki számára világossá vált, hogy gyermekvédelmi kérdésekben a nemzeti oldalon nincs kegyelem

– írta a miniszterelnöki beszéd nyomán a Magyar Nemzet.

Orbán Viktor szerint nem valamilyen probléma erőszakolta ki ezt a döntést, hanem egyszerűen hiba volt.

Azt, hogy miért következett be ez a hiba, az évértékelőn már elmondtam: a legmagasabb poszton is igaz, hogy senki nem lehet elég okos egyedül

– jegyezte meg ismét a kormányfő.

A Magyar Nemzet azt írja: Orbán Viktor a beszédét a közelgő választások értékelésével, az előttük álló feladatokkal zárta.

Összefoglalta, hogy az uniós forrásokról már megállapodott a kormány, a tanárok és óvónők bérét megemelték, a bérmegállapodásokat megkötötték, a megemelt 13. havi nyugdíjat kifizették, a családtámogatásokat növelték, az inflációt leszorították. Hatályban van a rezsicsökkentés és a kamatstop a családoknak és a kisvállalkozásoknak.
Orbán Viktor kijelentette, hogy az európai parlamenti választást meg tudják és meg is fogják nyerni.

Értékelése szerint a nemzetközi környezet ebben az évben sokat változhat, de júniusig ellenszélben fognak hajózni, ám „a tapasztalt vitorlások szerint ez nem rossz, hanem jó”, hisz a nemzetközi ellenszelet be tudják fogni a vitorlájukba.

Bizakodóan beszélt arról is, hogy nem csak Brüsszelben, hanem Washingtonban is változás lehet ebben az évben. Szerinte az európai parlamenti és az amerikai elnökválasztás elhozhatja a békét Európában.

Kilenc hónap múlva erősebbek leszünk, mint most. Érdemes tehát dolgozni, mert minden megszerzett európai parlamenti mandátum hozzáad ahhoz a közös erőhöz, ami 2026-ban az országgyűlési választásokon segíteni fog minket

– zárta beszédét Orbán Viktor.

Fotó: Facebook / Orbán Viktor