Törley Katalin és a Kutyapárt útja az EP-választások felé

Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója, a Kutyapárt Európai Parlamenti (EP) listájának második helyezettjeként beszélt arról, hogy miért döntött a politikai szerepvállalás mellett, és hogyan látja a párt jelenlegi helyzetét.

Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója, a Kutyapárt EP-listájának második helyére került. Szerinte ez nem rontja hitelességét, és nem tartja magát viccesnek, így nem is érzi kötelezőnek, hogy viccekkel kezdjen minden találkozót vagy beszédet. A Kutyapárttal való indulását értékegyezés indokolja, de a pártba nem kíván belépni.

A Kutyapárt EP-listájának első három helyezettje közül Törley lehet a legismertebb a nyilvánosság számára. Az első helyen Le Marietta áll, aki korábban az Átlátszó újságírója volt, a harmadik helyen pedig a párt alelnöke, Juhász Veronika található. Törley szerint a Kutyapárt listáján szereplők valódi jelöltek, akik ténylegesen dolgozni fognak azokért az ügyekért, amelyeket képviselnek.

A Kutyapárt 2019-es EP-választáson elért 2,62 százalékos eredménye után most már más kommunikációs szinten vannak, és Törley szerint a párt már nem csak a vicces kampányszlogenekről szól, hanem komoly munkafolyamatokat is végez. A Kutyapárt és a Tanítanék Mozgalom közötti együttműködés természetesnek tűnik számára, mivel mindkét szervezet hasonló működési módot és értékeket képvisel.

A Kutyapártban történtek egy tumultusos időszak után, amikor a társelnökök, Kovács Gergely és Döme Zsuzsanna lemondásukat követően mégis maradtak. Törley szerint ez a pártvezetés fontos volt a Tanítanék és az oktatás ügyének továbbvitele szempontjából.

Törley Katalin a Tanítanék Mozgalom képviseletében szeretné az oktatás ügyét európai szintre emelni, és bár nem tanárként, de továbbra is ugyanazt a célt képviseli. A kampányát a Tanítanék Mozgalom csapata segíti, és kis adományokból finanszírozzák tevékenységüket.

A Tanítanék Mozgalom hitelességét Törley szerint nem érinti hátrányosan a politikai szerepvállalás, hiszen továbbra is ugyanazokat az értékeket képviseli. A Kutyapárt Zöld frakcióba való beülését teljes mértékben támogatja, mivel ideológiailag ezt tartja a legelfogadhatóbbnak.

Törley Katalin hangsúlyozza, hogy az EP-képviselőként szerzett lehetőségeket arra kívánja felhasználni, hogy az oktatási rendszer problémáit hatékonyabban tudja képviselni, és a közoktatás területén is szeretne változásokat elérni. Az EP-ben való felszólalás mellett a magyar Országgyűlésben is szeretne élni a szólás lehetőségével.

A jövőbeni politikai terveiről Törley azt mondja, hogy egyelőre csak az EP-választásokra koncentrál, és nem tervezi, hogy a 2026-os országgyűlési választáson is részt vegyen. Az EP-képviselői fizetésből szeretne hozzájárulni a hazai oktatás támogatásához. A tanárok fizetésemelésével kapcsolatban úgy véli, hogy a csendes időszakot ki kell használni a következő hangos időszak előkészítésére. A státusztörvény aláírását illetően pedig megértéssel viseltetik azok iránt, akik ezt megtették.