Bodrogkeresztúri zsidó zarándoklat és a biztonsági aggodalmak

Bodrogkeresztúron nagy erőkkel készül a rendőrség a csütörtöktől vasárnapig tartó zsidó zarándoklatra. A településre csak behajtási engedéllyel lehet bejutni, a helyi lakosokat pedig a biztonsági intézkedések miatt komoly korlátozások érintik. A zarándoklatot a TEK műveleti egységei is biztosítják, míg a helyiek megosztottak a rendezvényt illetően.

A bodrogkeresztúri zarándoklat kapcsán a településen már napokkal a kezdés előtt fokozott a készültség. A rendőrség nagy erőkkel van jelen, és a falubeliek csak behajtási engedéllyel közlekedhetnek, idegenek pedig egyáltalán nem mehetnek be járművel a településre. A helyiek között vannak, akik örülnek a turistáknak, míg mások az izraeli-palesztin háború miatt tartanak attól, hogy a község az iszlám terroristák célpontja lehet.

A polgármester az iskolákat is bezárja, a játszótérre csak kerülővel jutnak le a gyerekek, és a szomszéd településre is csak kerülővel lehet eljutni. A megszokottnál több rendőr és a TEK műveleti egységei biztosítják az eseményt.

A helyi Rácz László szerint a zarándokok hangoskodnak és szemetelnek, ami a falu legnagyobb gondja velük. Mások a személyi szabadságuk korlátozását említik problémaként, és panaszkodnak a külföldiek által felvásárolt ingatlanokra, valamint egy új haszid lakópark építésének terveire.

Rozgonyi István polgármester szerint a falunak együtt kell élnie a rendezvénnyel, de a haszon másokhoz kerül. A haszidok ingatlanvásárlásai miatt csökkent a falu lélekszáma, és a zarándokok tokaji luxusszállókban laknak, nem a helyiekhez költenek. A biztonsági szabályok miatt bonyolultabb az élet a faluban, és a külpolitikai helyzet miatt idén nagyobb a félnivaló.

A Borsod Vármegyei Rendőr-főkapitányság járőrei kiemelt létszámban vannak jelen, a települést senki nem közelítheti meg engedély nélkül. Az autókat a falu előtt kell hagyni, és kisbuszokkal lehet bejutni. Az idén bevezetett elektronikus beléptetőrendszerrel próbálják kiszűrni az esetleges fegyveres terroristákat. A rabbi születésnapja miatt szombaton a haszid zarándokok semmit nem csinálhatnak, ezért konténertábort építettek azoknak, akik nem foglaltak szállást.

D. Gabriella szerint a zarándoklat után nagyobb a szemét, mint a Sziget Fesztivál után, és a haszidok mulatása is hangzavart okoz. A helyiek nem antiszemiták, de azt nehezményezik, hogy a csodarabbi sírja miatt nincs más hasznuk a zarándoklatból.

Jákob Meichl, aki az Egyesült Államokból érkezett, szerint nem kell félniük a helyieknek, és a biztonságra ügyelnek. Az új imaház alapjait már lerakták, és reméli, hogy a zarándoklat szervezői tudnak tenni azért, hogy a helyiek ne keseregjenek a fesztivál miatt.

Mintegy több ezer ortodox zsidó érkezik hazánkba, hogy megemlékezzen a világhírű magyar származású rabbiról, Reb Steiner Saje-ről. A rendezvényt a rabbi unokájának Egyesült Államokban élő családja és annak alapítványa szervezi. Reb Steiner 1851-ben született és 1925 áprilisában hunyt el Bodrogkeresztúron. Egykori lakhelye és a zsidó temetőben található sírja ma emlékház és zarándokhely.