Új csalási módszer a magyarok ellen: Ne dőljön be a hamis nyeremény ígéretének!

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete figyelmeztetést adott ki egy új csalási módszerre, amelyben telefonos csalók nagy összegű nyeremény ígéretével próbálják megcsapolni a magyarok számláit.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet honlapján közzétett információk szerint az új csalási kísérletek során az AnyDesk nevű alkalmazást használják fel a csalók. A séma lényege, hogy a kiszemelt áldozatokat telefonon vagy e-mailben keresik meg, és egy nagy összegű nyeremény ígéretével csábítják őket. A csalók azt kérik az emberektől, hogy azonosítás céljából töltsék le az AnyDesk alkalmazást, állítva, hogy csak így férhetnek hozzá a nyereményhez.

Az intézet arra is felhívja a figyelmet, hogy az AnyDesk egy olyan távoli hozzáférésű szoftver, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egymás eszközein műveleteket hajtsanak végre, amennyiben mindkét fél letöltötte az alkalmazást. Ezáltal a csalók könnyedén hozzáférhetnek a sértett banki adataihoz, amint az illető bejelentkezik a netbanki fiókjába. Egy esetben a sértettet közel egymillió forintos kár érte.

A kibervédelmi szakértők kifejezetten javasolják, hogy senki ne töltse le az AnyDesk programot a digitális eszközére, különösen akkor, ha egy nyereményjáték keretében kérik ezt. Hangsúlyozzák, hogy egy valós nyereményjáték esetén a nyertes nem AnyDesken keresztül kapja meg a nyereményét, tehát ha valaki ezt ígéri, nagy valószínűséggel csalóval áll szemben.

Végezetül a Nemzeti Kibervédelmi Intézet azt tanácsolja, hogy amennyiben valaki gyanús telefonhívást vagy e-mailt kap, legyen rendkívül óvatos, és ha csalók keresték meg, azonnal szakítsa meg a kapcsolatot. Amennyiben banki megkeresésnek álcázott hívást kap, haladéktalanul lépjen kapcsolatba a bankjával.