Az Országos Közös Akarat mozgalom tevékenységei és tervei

Az Országos Közös Akarat (OKA) mozgalom szeptember óta számos tüntetést szervezett, és gyermekvédelmi javaslatokat dolgozott ki. A Népjóléti Bizottság kedden tárgyalja az OKA által benyújtott gyermekvédelmi határozati javaslatot, amelyet a kormánypártok is támogathatnak. Az OKA tevékenységéről Simkó Edittel és Horgas Péter civil aktivistákkal beszélgettünk.

Az OKA több fronton is aktív: a parlamentben tárgyalják a gyermekvédelemmel kapcsolatos javaslatukat, márciusban bejegyezték a saját pártjukat, és Magyar Péterrel is tárgyalásokat folytattak az együttműködés lehetőségeiről.

Az OKA elsősorban civil szervezkedés formájában működik, céljuk ügyek és témák szolgáltatása, és készek együttműködni a politikusokkal, ha szükséges.

A Civil Bázis Egyesület tagjai és mások által alapított Civil Frakció (CIFRA) nevű párt március 12-én kapta meg a bírósági bejegyzést, amely egyelőre alvó pártként funkcionál, de szükség esetén aktivizálható.

A CIFRA célja a magyar állampolgárok érdekeinek képviselete és egy modern, alkotmányos demokrácián alapuló jogállam kialakítása.

Az OKA és Magyar Péter közötti párbeszéd a közösségépítés és együttműködés lehetőségeiről szólt, de konkrétumok még nem születtek.

Az OKA tagjai különböző véleményeket vallanak Magyar Péterrel kapcsolatban, és még várakozó állásponton vannak.

A Civil Bázis "Te kit választanál?" című kezdeményezése ajánlásokat vár az EP-választásokon megbízható képviselőjelöltekre, míg Magyar Péter a TISZA párttal készül indulni az EP-választásokon.

Az OKA és a Civil Bázis felhívása a képviselet válságára és a civil, szakmai és állampolgári érdekek Európai Parlamentben való hangsúlyosabb megjelenítésére irányul.

Parlament elé vitt ötletek

Az OKA az elmúlt hónapokban több eseményt is szervezett, például oktatási tüntetést és gyermekvédelmi dialógusokat. Ezen dialógusok során szakpolitikai javaslatokat dolgoztak ki.

Az OKA és több ellenzéki párt közösen kidolgozott egy parlamenti határozati javaslatot a gyermekvédelemmel kapcsolatban, amely többek között a gyermekjóléti és gyermekvédelmi rendszer működési költségeinek emelését, ombudsman intézményének létrehozását, a jelzőrendszer felülvizsgálatát és a traumatudatos szemléletmód kialakítását tartalmazza.

Az OKA reméli, hogy a határozati javaslat elfogadása elősegítheti a Magyarországon élő gyermekek helyzetének javítását.

Nem egymást elnyomva

Az OKA a Civil Bázis politikai egyesületből nőtt ki, amelynek célja egy független civil politikai közösség felépítése, a civil kontroll megteremtése és az emberi jogok védelme. Az egyesület két fő témával foglalkozik: az alkotmányosság kérdésével és a gyerekek helyzetével.

Az OKA megalakulása a Civil Sugárút eseményhez köthető, ahol több mint száz civil szervezet vett részt, és ezután kezdődött el a szorosabb együttműködés és közös képviselet.

Az OKA-hoz azóta még több civil szervezet csatlakozott, és közösen képviselik egymás ügyeit.

Mellár Tamás és a helyi politikai mozgások

Mellár Tamás, a Mindenki Pécsért Egyesület (MPE) alapítója, a pécsi közgyűlésben napirend előtti felszólalásával hívta fel a figyelmet arra, hogy a városvezetés nem tekinti partnernek a szervezeteket. Ezzel párhuzamosan az MPE bejelentette, hogy a Pécs Most Egyesülettel összefogva minden pécsi választókerületben jelöltet indítanak az önkormányzati választáson. A konkrét személyekről és programról hamarosan sajtótájékoztatót tartanak.

Az MPE korábban úgy tűnt, nem állít jelölteket, de a tagság kezdeményezésére mégis döntöttek az indulás mellett. Hetényi János, az MPE jelenlegi elnöke szerint a szervezet demokratikusan működik, és a döntés szavazás útján született meg. A Pécs Most Egyesülettel való együttműködés érdekessége, hogy az LMP-közeli egyesület vezetője Keresztes László Lóránt munkatársa, bár nem párttag. Az LMP helyi szervezete nem állít jelölteket, helyette a civil kontroll és a helyi ügyek mentén szerveződő érdekképviseletre helyezik a hangsúlyt.

A városi politikai mozgások között érdekesség, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt egyik civil jelöltje, Konkoly-Thege Júlia az MPE elnökségi tagja is, és az MPE egy körzetben nem indít jelöltet, ezzel támogatva saját elnökségi tagjukat.

Az LMP nem vesz részt az ellenzéki pártok szövetségében Pécsen, és Keresztes László Lóránt szerint fontosabb a közgyűlés összetétele, mint a polgármester személye.