Az Orbán Viktorral tavaly szeptemberben interjút készítő Tucker Carlson, most Vlagyimir Putyinnal beszélgetett Moszkvában. A Fox News amerikai tévécsatornától tavaly „ferdítés miatt” kirúgott, vállaltan Doland Trumpot támogató Carlson lényegében az első a „nyugatot” is képviselő riporter, aki az orosz-ukrán háború kezdete óta hosszabb, csaknem kétórás interjút készíthetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A hvg.hu szemléje alapján Carlson a beszélgetés során semmilyen kritikát nem fogalmazott meg Putyinnal szemben. Az alapvetése az volt, hogy a nyugati média hazudik az Ukrajna ellen indított háborúról. Az orosz elnök Ukrajnát mesterséges államnak nevezte, a magyar vonatkozásokat tekintve pedig beszélt arról is, hogy

bár nem beszélt Orbán Viktorral a témában, de azt leszögezte, hogy a kárpátaljai magyarok „visszavágynak az anyaországhoz”.

A lap szerint az orosz elnök a béke és együttműködés híveként tüntette fel magát az interjúban, de azt azért megjegyezte, hogy az amerikai szolgálatok vezetői akadályozták a jó kapcsolat kialakítását Moszkva és Washington között. Putyin az ukrajnai háborúért is a nyugati hatalmakat tette felelőssé, kijelentve, hogy az ukránok olyan oroszok, akiket más európai hatalmak próbáltak átalakítani.

Az orosz elnök szerint azért robbant ki a konfliktus, mert Ukrajna és szövetségesei nem tartották be a minszki megegyezést.

Az orosz államfő ismét elmondta, hogy Kijevben annak ellenére van neonáci vezetés, hogy Volodimir Zelenszkij zsidó származású, és édesapja a második világháborúban harcolt a németek ellen.

Putyin közölte, eljött az ideje a háború befejezéséről szóló tárgyalásoknak, mert „a Nyugaton hatalmon lévők felismerték”, hogy Oroszországot nem fogják legyőzni a csatatéren. Készen állunk erre a párbeszédre

– tette hozzá az interjúban az orosz elnök.

Carlson kérdésére, hogy a NATO el tudja-e fogadni az orosz irányítást Ukrajna részei felett, Vlagyimir Putyin azt mondta: „Gondolják meg, hogyan tegyék ezt méltósággal. Vannak lehetőségek, ha van akarat.”

Putyin Carlsonnak azt mondta, hogy az orosz agressziótól való nyugati félelmek alaptalanok, Oroszországnak nincsenek érdekeltségei “sem Lengyelországban, sem Lettországban”, a NATO-tagállamoknak nem kell tartaniuk semmitől.

Ukrajnával kapcsolatban viszont a fő üzenete, hogy a Nyugatnak tárgyalnia kell, illetve tárgyalásokra kell szorítania Ukrajnát. Eszerint az invázió végét a Nyugattal kötött megállapodás zárhatja le.

Ehhez először Amerikának le kell állítania Ukrajna támogatását. Ha valóban abba akarja hagyni a harcot, abba kell hagynia a fegyverszállítást

– utalt Putyin a Kijevnek nyújtott nyugati segélyekre jelezve, hogy ezek lezárásával a háborúnak néhány héten belül vége lenne.

Fotó: MTI/AP