Bár sem a miniszterelnök, sem a kormánymédia nem verte nagydobra, mégiscsak tartott egy rövid találkozót Orbán Viktor és svéd kollégája, Ulf Kristersson Brüsszelben. A hvg.hu úgy értesült, hogy a körülbelül 15 perces megbeszélésre az uniós csúcsot követően került sor. Az viszont már csak a svéd sajtóból derült ki, hogy miről esett szó. A Dagens Nyheter szerint

Kristersson azt mondta Orbánnak, hogy szívesen találkozik vele Budapesten, de csak miután Magyarország ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását.

Arra már nem kapott választ, hogy pontosan mikor szavazhat az Országgyűlés a kérdésről, és arra sem, mikor is jöhetne létre a budapesti találkozó.

Csavar a történetben, hogy a Reutersnek a Fidesz meg nem nevezett országgyűlési képviselői ezzel egy időben azt mondták, hogy „a szavazással megvárják Orbán és Kristersson találkozóját”. Ugyanezt nyilatkozta a múlt héten a Fidesz-frakció az atv.hu-nak.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége jelezte Orbánnak, hogy remek alkalom lehetne a rendkívüli ülés arra, hogy ratifikálják a svéd NATO-csatlakozást. A Telexnek elküldött közleményben a képviselet emlékeztet arra, hogy Magyarország az utolsó NATO-tag, mely még mindig nem szentesítette Svédország tagságát. Éppen ezért az USA „üdvözli a rendkívüli parlamenti ülés összehívását a közös biztonságunk számára kulcsfontosságú kérdésben”.

Orbán Viktor ígéretet tett arra, hogy Magyarország az első adandó alkalommal cselekedni fog. A hétfői ülés egy ilyen alkalom

– hívta fel a figyelmet az USA budapesti nagykövetsége.

Bár az ellenzék kérésére Kövér László házelnök hétfőre összehívta a rendkívüli parlamenti ülést a kérdésről, Orbán Viktor szerint ezen nem lesz szavazás, a ratifikációról majd a február végén összeülő Országgyűlés fog dönteni.

Fotó: MTI/EPA/Filip Singer