Immár Magyarországon is több az influenzás beteg, mint a koronavírusos, csakúgy, mint szerte Európában – írta a Qubit nyomán a 24.hu.

A portál a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön közölt tájékoztatóját idézte, amely szerint közel kétszázezren fordultak múlt héten orvoshoz Magyarországon akut légúti fertőzés tüneteivel, köztük 28 ezren influenzaszerű tünetekkel.

Az NNGYK adatai szerint január 15-21. között az influenzateszt pozitivitási aránya a légúti minták között 18,8 százalékos, a covidos megbetegedésekért felelős SARS-CoV-2 vírusé pedig 14,9 százalékos volt. Összességében 261 mintából 49 bizonyult pozitívnak influenzára, 39 SARS-CoV-2-re, 9 légúti óriássejtes vírusra (RSV) és 4 humán metapneumovírusra (hMPV). Az utóbbi két, kevésbé közismert légúti kórokozó elsősorban újszülöttekre, kisgyermekekre és idősekre jelent komolyabb kockázatot.

A hatóság által kiadott információk alapján múlt héten 201 beteget vittek kórházba súlyos, akut légúti fertőzéssel, és közülük 25-en kaptak szubintenzív vagy intenzív ellátást. A várható tendenciákról árulkodó, szennyvízben mért örökítőanyag-koncentráció az influenza A vírustörzsek esetén stagnál, a SARS-CoV-2-nél pedig csökkenést mutat.

Kiemelt fotó: Pixabay