Az ukrán nyelven íródott üzenet szerint a tárcavezető „robbanásveszélyes üdvözletre” számíthat a közelgő ukrajnai látogatásán.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter január 29-én találkozik Ungváron ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával. A magyar–ukrán külügyminiszteri találkozó időpontja január 19-én vált véglegessé, a tárcavezető ekkor azt közölte, telefonon egyeztetett Andrij Jermákkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével a két ország közötti kapcsolatok legfontosabb kérdéseiről, és ez az egyeztetés az ungvári személyes találkozó előkészítésének jegyében telt.

Szijjártó hozzátette, hogy a tárgyalásra „az ukránok erős delegációval érkeznek”, hiszen az elnöki hivatal vezetője mellett az ukrán külügyminiszter is ott lesz. Továbbá reményét fejezte ki, hogy a találkozón sikeresen végig tudják venni a legfontosabb kétoldalú kérdéseket, elsősorban a kárpátaljai magyar nemzeti közösség korábban elvett jogainak ügyét, valamint a két ország közötti kapcsolatok hosszú távú jövőjét.

Ugyanakkor a Index szerint a találkozó közeledtével a Külgazdasági és Külügyminisztérium ukrajnai képviseletei egy ukrán nyelven íródott e-mailt kaptak, amelyben életveszélyesen megfenyegették Szijjártó Pétert.

Az üzenetben azt írták:

Magyarok, gyűlöljük a kormányotokat, amely továbbra is mindent megtesz azért, hogy elveszítsük a háborút. Azt hiszitek, hogy a miniszteretek az Ukrajna elleni támadások után csak úgy eljön hozzánk?
Mi nem így gondoljuk. Január 29-én tehát robbanásveszélyes üdvözletre számíthatnak. Egy páncélvonat nem fogja megmenteni önöket. Javasoljuk, hogy adjon megrendelést egy temetkezési irodának, hogy elkezdhessék elkészíteni a koporsót Szijjártónak, és az illeszkedjen a magasságához. Isten megbocsát, de az ukránok nem

– olvasható a külügy ukrajnai képviseleteinek címzett e-mailben.

A cél egy Orbán–Zelenszkij-találkozó

Mint megírtuk, a külügyminiszterek találkozója azt a célt szolgálja, hogy előkészítsék Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozóját. Ezzel kapcsolatban Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője korábban elmondta, hogy ez lesz a legfontosabb feladata a január 29-i külügyminiszteri egyeztetésnek is.

Jermak hozzátette, hogy a magyar miniszterelnök és az ukrán elnök találkozóját a lehető legalaposabban elő akarják készíteni, és tisztázni akarják, hol és mikor találkozhat a két fél, és milyen egyezményekről állapodhatnak meg.

Az ukrán elnöki hivatal vezetője azt is elismerte, hogy rengeteg kérdést rendezni kellene a két fél közt.

Magyarország az Európai Unió és a NATO tagja. Ezért beszélnünk kell velük, konstruktív párbeszédre van szükségünk

– mondta.

Arra a kérdésre, hogy szerinte a magyar fél álláspontja változott-e meg, vagy miért kerülhet most sor a találkozóra, Jermak azt mondta:

Fogalmazzunk úgy, valószínűleg Magyarország álláspontja változott meg a két éve zajló háború, az Európai Unió irányába tett előrelépésünk és a NATO felé való közeledésünk miatt. Tehát sok tényező áll emögött.

Megjegyezte azt is, hogy a világ általánosságban „az erőseket tiszteli”, és Ukrajna most, ebben a „tragikus háborúban” több évtizedre vagy évszázadra bizonyította az erejét.