Izraeli fenyegetés az iráni nukleáris létesítmények ellen és politikai ellencsapás

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, Rafael Grossi aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Izrael megtámadhatja az iráni atomenergiai létesítményeket, és "abszolút visszafogottságra" intette az érintetteket.

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója nyilatkozatot tett New Yorkban, melyben kifejtette, hogy fennáll a veszélye annak, hogy Izrael támadást indít az iráni nukleáris létesítmények ellen. Grossi hangsúlyozta az "abszolút visszafogottság" fontosságát az érintett felek részéről, és aggodalmát fejezte ki annak lehetősége miatt, hogy Izrael ellencsapást hajtson végre. A NAÜ vezetője szerint Irán biztonsági okokból vasárnap bezárta, majd hétfőn ismét megnyitotta atomlétesítményeit.

A hétvégén Irán több mint 300 drónnal és rakétával támadta meg Izraelt, amelyeket az izraeli védelem a határon kívül hatástalanított. Izrael válaszul megtorló akcióval fenyeget, és Herci Halevi vezérkari főnök megerősítette, hogy válaszolni fognak a támadásra. Emellett Izrael Katz külügyminiszter hivatalos levelet írt 32 országnak, amelyben arra kéri őket, hogy szankcionálják Irán rakétaprogramját és nyilvánítsák az Iszlám Forradalmi Gárda Hadtestet terrorszervezetnek, ezzel is politikai támadást indítva Irán ellen.

Ebrahim Raiszi iráni elnök a Reuters tájékoztatása szerint kijelentette, hogy ha Izrael bármilyen ellencsapást indít Iránnal szemben, a perzsa állam ezt elsöprő erővel torolja majd meg. Az iráni vezető szerint a legkisebb akció Irán érdekei ellen biztosan súlyos, elsöprő és fájdalmas megtorlást fog kiváltani. Ali Bageri Káni iráni külügyminiszter pedig azt mondta, hogy Teherán, ha válaszcsapást tesz, „nem fog 12 napot várni” ezzel, hanem „másodperceken belül” megtorolja az ellenséges katonai akciót.

A NAÜ rendszeresen ellenőrzi Irán főbb atomenergiai létesítményeit, így a natanzi dúsítóüzemet is, amely az iráni nukleáris program központi eleme. Grossi elmondása szerint az iráni hadművelet nem befolyásolja közvetlenül az ellenőrzéseket, de a NAÜ munkatársai távol maradnak az üzemektől, amíg a helyzet nyugodtabbá nem válik. Az ellenőrzések várhatóan kedden folytatódnak.

Irán állítása szerint nukleáris programja kizárólag békés célokat szolgál, azonban a Nyugat többször is megvádolta az országot azzal, hogy titokban atombomba előállításán dolgozik. Az izraeli külügyminiszter felhívása tovább fokozhatja a feszültséget, hiszen a politikai és gazdasági nyomás mellett a katonai fenyegetés is fennáll.

Az Izraelt ért iráni légitámadások következményeinek értékelésére Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délutánra összehívta a Védelmi Tanácsot a Karmelita kolostorba. Védelmi Tanács ülése után a terrorkészültség magasabb fokozatát rendelték el Magyarországon.