Orosz előrenyomulás Harkiv régióban és tömeges evakuáció

Oroszország szombaton bejelentette, hogy erői öt határ menti falut foglaltak el a Harkiv régióban, és közel 1800 embert evakuáltak a térségből a fokozódó harcok miatt.

A Reuters információi szerint az orosz hadsereg pénteken indított offenzívát a kelet-ukrajnai régióban, kihasználva az ottani előnyét. Az elfoglalt települések között szerepel Pletyenyivka, Ohirceve, Boriszivka, Pilna és Sztrilecsa, valamint a délebbre fekvő Donyeck régióban található Keramik is.

Az ukrán parancsnokok régóta számítanak egy nyári offenzívára, és felmerült a lehetősége Harkiv, a regionális főváros elfoglalásának is. Azonban Andrij Kovalenko, az ukrán dezinformáció elleni központ vezetője szerint Oroszországnak nincs meg a szükséges erőforrása a város elfoglalásához.

Jelenleg Oroszország Ukrajna területének körülbelül 18 százalékát tartja ellenőrzése alatt a keleti és déli részeken.

A regionális kormányzó tájékoztatása alapján az északkelet-ukrajnai orosz támadások következtében közel 1800 embert kellett evakuálni a Harkiv térségéből. A BBC beszámolója szerint sokan még mindig Vovcsanszkban rekedtek, amely csupán 6 kilométerre fekszik az orosz határtól, és közvetlenül a tűzharcok sújtotta területen. Egy helyi lakos a BBC-nek elmondta, hogy bár az autóját és házát egy orosz csapás megsemmisítette, és feleségét kórházba kellett szállítani, mégsem hagyja el a települést, mert nem akarja magára hagyni a kecskéit.

A támadások célja egy 10 km-es pufferzóna létrehozása lehet az ukrán határ mentén és az orosz belgorodi régióban, miután több határon átnyúló incidens is történt. John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági szóvivő is megerősítette ezt a hírt, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok új, 400 millió dolláros katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajna számára.

Az amerikai külügyminiszter, Anthony Blinken tájékoztatása szerint a segélycsomag légvédelmi lőszereket, tüzérségi lövedékeket, páncéltörő fegyvereket és páncélozott járműveket tartalmaz.