Az amerikai egyetemeket megosztó izraeli-palesztin konfliktus

Az Egyesült Államokban több felsőoktatási intézményben is feszültséget okozott az Izrael és a Hamász közötti háború, ami antiszemita és palesztinellenes megnyilvánulásokhoz vezetett, és több helyen a rendőrség beavatkozását is szükségessé tette.

A gázai konfliktus hatására a Columbia Egyetem végzősei idén nem vehetnek részt a központi diplomaosztó ünnepségen, mivel a rektor szerint a háború olyan feszültséget szított a hallgatók között, hogy az esemény biztonságos megtartása nem garantálható. Az intézményben már rendőri beavatkozásra is sor került a tiltakozó diákok eltávolítása érdekében.

A Harvard Egyetemen több mint 30 diákcsoport tagjai nyílt levélben fejezték ki, hogy az izraeli kormányt tartják felelősnek az erőszak elfajulásáért, ami antiszemita vádakhoz és fenyegetésekhez vezetett. Egyes hallgatók állítása szerint munkalehetőségektől estek el a levél aláírása miatt.

Az amerikai oktatási minisztérium több egyetemen, köztük a Cornell Egyetemen, a New York-i Egyetemen, a Pennsylvaniai Egyetemen és a Columbián is vizsgálatot indított antiszemitizmus és iszlamofóbia ügyében.

A konfliktus következtében a Harvard és a Penn rektorai, Claudine Gay és Liz Magill is lemondásra kényszerültek. A Harvardon szigorították a tüntetések szabályait, de a palesztinpárti diákok is panaszt nyújtottak be a zaklatások és fenyegetések miatt.

A Columbia Egyetemen a helyzet annyira elmérgesedett, hogy tüntető diákok bűzös anyagot szórtak társaikra, ami miatt egészségügyi ellátásra szorultak, és a rendőrség is bekapcsolódott a nyomozásba. Később a diákok a pénzügyi kapcsolatok megszakítását követelték azokkal a cégekkel és intézményekkel, amelyeket az izraeli apartheidből és Palesztina elfoglalásából profitálónak tartottak.

A Columbia rektora, Minouche Shafik a képviselőházi bizottsági meghallgatáson beszélt az antiszemitizmusról, és létrehozott egy antiszemitizmus elleni akciócsoportot. A rendőrség bevonásával száz tüntetőt tartóztattak le, köztük Ilhan Omar képviselő lányát, Isra Hirsit.

A Columbia újságíró-iskolájának hallgatói helyszíni beszámolókat készítettek, míg más egyetemeken is folytatódtak a tiltakozások. A Columbia vezetősége online tanításra váltott, de a tüntetések továbbra is tartottak, és a tárgyalások holtpontra jutottak.

Az Indianai Egyetem letartóztatott tanára, Susan Phillips az NPR-nak nyilatkozva a szólásszabadságot a demokrácia és a közoktatás alapkövének nevezte, és kiállt a hallgatók jogai mellett.

A Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i campusán a rendőrség rohamfelszerelésben lépett fel a tüntetőkkel szemben, több mint kétszáz embert letartóztatva. Az események hatására a Columbia Egyetemen elmarad a központi diplomaosztó ünnepség, ami különösen azok számára fájó, akik a koronavírus-járvány miatt már a középiskolai ballagásukat is nélkülözni kényszerültek.