Fico a szabad sajtó lebontására törekszik Szlovákiában

A Politico elemzése szerint Robert Fico szlovák kormányfő Orbán Viktor magyar miniszterelnök példáját követve akadályozná a független médiumok működését és alakítaná át a közmédiát a kormány szócsövévé Szlovákiában.

A negyedik Fico-kormány egy új törvénytervezetet fogadott el, amely az RTVS jelenlegi közösségi médiaszolgáltató megszüntetését és egy új intézmény, az STVR létrehozását irányozza elő. Az új szervezetnél a kormány nagyobb befolyást gyakorolhatna, többek között az igazgatótanács tagjainak kiválasztásával. A jelenlegi köztévé vezetőjét menesztenék, helyébe pedig Lukáš Machala, a kulturális minisztérium hivatalvezetője lépne, aki korábban kétségbe vonta a föld gömbölyű formáját.

Peter Dubóczi politológus szerint az új közmédia a kormány propagandaeszközévé válhat, és búcsút inthetünk a közszolgálatnak és objektivitásnak. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a tervezett jogszabály papíron megfelel az EU által elfogadott, a sajtószabadság védelmét szolgáló törvénynek, amit csak Magyarország nem támogatott.

Az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) aggodalmát fejezte ki a törvénytervezettel kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy az ilyen fenyegetések aláássák a demokráciát, az elfogulatlan hírekhez való hozzáférést és a közbeszédet Szlovákiában.

Fico kormányra kerülése óta nem kommunikál négy jelentős független sajtótermékkel, köztük a legnézettebb szlovákiai tévécsatornával, a TV Markízaval. A politikus előző kormányzása a Ján Kuciak újságíró és menyasszonya meggyilkolása után indult tüntetéssorozat következtében ért véget.

Matúš Kostolný, a Denník N főszerkesztője szerint a gyilkosság megerősítette a független sajtó ellenállását, és a szlovákiai újságírók a Mečiar-rendszer tapasztalatai révén felkészültebbek a kihívásokra, mint magyarországi kollégáik. Zuzana Petková, a Zastavme korupciu civil szervezet vezetője, egykori újságíró hozzátette, hogy Szlovákiában is hasonlóan gyűlölettel próbálják elhallgattatni a női közszereplőket, mint Magyarországon.