A dán miniszterelnök közzétette a kapott gyűlölködő üzeneteket

A dán miniszterelnök, Mette Frederiksen a közösségi média felületein osztotta meg a kapott gyűlölködő üzeneteket, hogy felhívja a figyelmet az online kommunikáció szélsőséges megnyilvánulásaira.

Mette Frederiksen vasárnap Instagramon közzétett bejegyzésében hívta fel a figyelmet arra, hogy a közösségi oldalakon elterjedt kemény hangvétel már nem számít újdonságnak, és hogy a zaklatás, szexizmus, abúzus, gyűlöletkeltés és fenyegetés sokak számára a mindennapi élet részévé vált. A miniszterelnök aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ezek a jelenségek milyen mértékben váltak elterjedtté.

Frederiksen példaként említette, hogy az X-Faktorban versenyző fiatalok rasszista és gyűlölködő üzeneteket kaptak, és hogy újságírók, kutatók, köztisztviselők fenyegetéseket kaptak munkájuk során. Sportolókról és politikusokról is beszélt, akik gyűlölettel és lealacsonyító beszédekkel találkoznak.

A dán kormányfő elismerte, hogy ő maga is soha nem látott mennyiségű gyűlölködő üzenetet és fenyegetést kapott az elmúlt időszakban. Kiemelte, hogy bár kormányfőként nagy tűrőképességgel kell rendelkeznie, vannak olyan erőszakos tartalmú megjegyzések, amelyeket senki sem tolerálhat.

Az MTI szerint Frederiksen az online érkezett gyűlölködő írások egy részét azért tette közzé, hogy másokat is bátorítson hasonló üzenetek megosztására, és ezzel elindítsa a kommunikációról szóló diskurzust az országban.