Szervezetten érkeznek az elbocsátott magyar dolgozók helyére az ázsiai vendégmunkások – ezt állítja a Párbeszéd országgyűlési képviselője – írta meg az ATV.hu.

A portál szerint a Salgótarjánban lévő dél-koreai Bumchun akkumulátorgyárról van szó. A külföldi vendégmunkások szállását és utaztatását is a gyár biztosítja. A gyár dolgozói nem szívesen álltak szóba az ATV Híradó stábjával, de azt megerősítették, hogy az elbocsátottak helyére szervezetten, tucatszám érkeznek a külföldiek.

A gyár egyik dolgozója úgy fogalmazott, hogy a magyar munkavállalókat folyamatosan cserélik le a koreai gyárban. Helyükre most éppen Vietnámból érkeznek vendégmunkások. Hozzátette, közben egyre több jelentkezőt utasítanak el azt állítva, hogy nincs munkalehetőség. A gyár egyik korábbi munkavállalója pedig azt mondta, hogy takarítóként vették fel, szinte azonnal kezdhetett. Pár nap híján egy évet dolgozott a gyárban.

Az történt, hogy a magyar munkavállalók elkezdték betanítani a külföldi munkavállalókat és amikor ezzel végeztek január elején és visszatértek a leállásból, vagyis kezdődött az év, akkor közölték az emberekkel, hogy nincs munkájuk, véget ért, köszönik nekik szépen - mondta Berki Sándor, a Párbeszéd-Zöldek Frakció országgyűlési képviselője, aki hozzátette, a külföldi munkavállalók semmivel sem kerülnek kevesebbe és nem dolgoznak jobban, mint a hazai munkások.

A beruházást a kormány néhány évvel ezelőtt még sikertörténetként állította be.  

Fotó: Wikipédia