Mióta Hszi Csin-ping kínai elnök újévi beszédében kijelentette, hogy Kína és Tajvan egyesítése eldöntött tény, a szigetországban még nagyobb aggodalommal tekintenek minden támadásgyanús lépésre. 

Tajvanon már régóta működik az a rendszer, amely a lakosok mobiltelefonjára küld értesítést, ha veszélyt észlelnek, de még sosem volt rá szükség. Most viszont légitámadás miatt küldtek riasztást minden ottani lakosnak, figyelmeztetve őket, hogy vonuljanak biztonságos helyre.

Légitámadási riasztás! Figyelem, rakéta lépett be a tajvani létérbe!

- érkezett a vészjósló üzenet minden mobilra. 

Szerencsére kiderült, hogy csak egy kínai műhold hatolt be az ország légterébe, ám a helyi politikusok ezt tudatos provokációnak tartják.

A sziget légterének megsértése közvetlenül a választások előtt gyakorlatilag bűncselekmény 

- fogalmazott Joseph Wu tajvani külügyminiszter, aki szerint Peking több eszközt is megpróbálhat bevetni a szigetország térdre kényszerítésére, a szankcióktól a teljes megszállásig. Ha pedig bekövetkezik az invázió, félő, hogy világháborút robbanthat ki.

A huszadik század első felében Tajvan a japán birodalom része volt, majd a második világháború után visszakerült Kínához. A világégés után polgárháború kezdődött a Mao Ce-tung vezette kommunisták és a Csang Kaj-sek irányítása alatt álló nacionalisták között, az utóbbiak vereségük után, 1949-ben a szigetrevonultak vissza. A szárazföldi Kínában létrejött a Kínai Népköztársaság, míg Tajvanon a Kuomintang-erők a Kínai Köztársaságot kiáltották ki.

Európa és az Egyesült Államok a Kínai Köztársaságot fogadta el, az ENSZ-ben 1971-ig Tajpej képviselte Kínát, majd a Kínai Népköztársaság vette át a helyét. Ugyanis Washington kihasználva a Szovjetunió és Kína ellentétét, Peking mellé állt és elfogadta az Egy Kína-elvet. Az amerikai elnökök sorában elsőként Joe Biden viszont kijelentette, hogy Amerika katonai erőt alkalmazna, ha Peking támadást indítana. 

A szakemberek már azt is kiszámolták, mennyibe kerülne a világnak a kínai–tajvani háború. A Bloomberg számításai szerint a konflikus hatására megszakadó kereskedelmi kapcsolatok miatt a világgazdaság több mint 10 százalékkal esne vissza, ami azt jelenti, hogy a háború 10 ezermilliárd dollárt törölne el a globális GDP-ből. Ez olyan hatalmas összeg, ami mellett eltörpülnének az orosz–ukrán háború, a koronavírus-járvány és a globális pénzügyi válság költségei.

Fotó: 1989. június 5-én a pekingi Tienanmen téren egyetlen ember megállít egy harckocsioszlopot egy nappal azután, hogy a kínai kormány tüntetők százait mészárolta le.