Az orosz légvédelem ereje és gyengeségei

Az ukrán rakétacsapások hatására fókuszba került az orosz légvédelem, amelynek modern és elavult rendszerei egyaránt fontos szerepet játszanak a konfliktusban. A Krím-félsziget elleni támadások során Ukrajna a levegőre és a tengerre korlátozódó harcokra kényszerül, míg Oroszország változatos légvédelmi arzenáljával igyekszik megvédeni a területet.

Az orosz légvédelem a 21. századi sztenderdeknek megfelelő, önjáró rakétás egységekből áll, amelyek közül 10 különböző rendszert és azok változatait tartják aktív szolgálatban. A kis hatótávolságú légvédelmi rendszerek között megtalálható a szovjet korból származó ZSZU-23-4 Silka, amely négy darab 23 mm-es gépágyúval rendelkezik, és bár elavultnak számít, mégis hatékony lehet élőerő ellen.

A csapatlégvédelem legelterjedtebb, de elavult fegyvere a 9K35 Sztrela 10-es széria, amelynek egyszerűsége ellenére meglepő teljesítményre képes, például egy KA-52 helikopter lelövésére is volt már példa. A 3K33 Osza rövid hatótávolságú légvédelmi rendszer már fejlettebb technológiát képvisel, mivel a célmegjelölő radarokat a rakétákat szállító jármű tetejére szerelték.

A 2K22 Tunguszka ötvözi a gépágyúkat és a légvédelmi rakétákat, és bár korosodik, a fejlesztéseknek köszönhetően még mindig szolgálatban áll. A 9K330 Tor a legmodernebb rövid hatótávolságú légvédelmi rendszer, amely mozgás közben is képes érzékelni a célpontokat, de a tüzeléshez meg kell állnia. A legújabb komponens a 9M337 Szoszna-R széria, amely menet közben is képes a célpontok lelövésére, de éles bevetésen még nem láthattuk.

A közepes hatótávolságú légvédelem gerincét a 9K37 Buk rendszer adja, amely több komponensből áll, és a Pancír légvédelmi rendszer egy hibrid megoldás, amely rakétákat és gépágyúkat egyaránt tartalmaz.

Az orosz légvédelem csúcsfegyverei közé tartozik az Sz-300-as széria, amely akár 400 kilométeres hatótávval is rendelkezik, de a háborúban inkább ballisztikus rakétaindítóként használták. Az Sz-300-as továbbfejlesztett változata az Sz-400-as, amely az orosz fegyverexport egyik fontos eleme, de Ukrajnában vegyes eredményeket mutat, különösen a drónok elleni hatékonyság terén. A legújabb fejlesztésű légvédelmi eszközök közé tartozik az Sz-500-as, amelyet a "Prométheusz" néven is ismernek, és amelyet még az idén megkapnak az orosz haderő alakulatai. Az Sz-500-asok elsősorban interkontinentális ballisztikus rakéták megsemmisítésére használatosak, de más légi célok ellen is bevethetőek. A védelmi miniszter bejelentése szerint az alakulatok további, korábbi fejlesztésű eszközöket is kapnak majd, így Sz-400 és Sz-300V4 légvédelmi rakétarendszereket, Buk-M3, Tor-M2U rakétarendszereket, valamint új generációs radarállomásokat is. Az Sz-500-asok átadását már 2022-ben bejelentették, de azóta nem érkezett új információ ezekről az eszközökről, és az elmondások alapján már két éve sorozatgyártásban kellene lenniük.

Az orosz hadsereg és kormányzat tevékenységével kapcsolatos információk terjesztése azonban nemcsak a hadszíntéren, hanem a civil életben is kockázatos lehet. Egy moszkvai férfit öt év munkatáborra ítéltek, mert a bíróság szerint „tudatosan hamis információkat” terjesztett az orosz hadseregről, amikor 2022 nyarán nyilatkozott egy tévéstábnak a NATO és Oroszország közti viszonyról. Az ügyészek öt és fél év börtönt kértek rá, végül öt évet kapott, amit büntetőtelepen kell majd töltenie, emellett négy évre eltiltották az internettől, és öt éven át be kell fizetnie fizetése 10 százalékát az államnak.

Ukrán tisztviselők szerint Oroszország tavasz végén vagy nyáron készülhet nagyobb offenzívára Ukrajnában, amely során a frontvonal váratlan helyein csaphatnak le, és megpróbálhatnak Harkiv felé előrenyomulni. Az ukrán Nemzeti Gárda vezetője, Olekszandr Pivnenko szerint Ukrajna fel lesz készülve arra, hogy bármilyen támadást visszaverjen Harkiv ellen. Pivnenko elismerte, hogy az ukrán erőknek vannak bizonyos nehézségeik, de az oroszok szerinte legfeljebb céljaik 10-15 százalékát érhetik el, stratégiai győzelemre pedig nem számíthatnak. Az Egyesült Államok hamarosan rábólinthat a 61 milliárd dolláros támogatási csomagra, így Kijev újabb jelentős készletekhez juthat, amelyek segíthetnek az orosz offenzíva visszaverésében.