Izraeli delegáció Tajvanon: erősödő kapcsolatok a háborús fenyegetések árnyékában

Az izraeli parlamenti küldöttség Tajvanra látogatott, hogy megerősítsék a két ország közötti kapcsolatokat, ami különös figyelmet kapott az Irán által indított rakétatámadások és a Kína-Tajvan közötti feszült viszonyok kontextusában.

A South China Morning Post beszámolója szerint az izraeli parlamenti küldöttség, Boaz Toporovsky vezetésével, a múlt héten érkezett Tajvanra. A delegáció tagjai találkoztak Caj Ing-ven tajvani elnökkel, Joseph Vu külügyminiszterrel és további magas rangú politikusokkal. Ez az utazás az elmúlt egy évben már a második ilyen jellegű izraeli delegáció volt a szigeten. Caj Ing-ven elnök pozitívan értékelte a kétoldalú kapcsolatok fejlődését, kiemelve az oktatás, közegészségügy és turizmus terén kötött 33 megállapodást.

A kapcsolatok elmélyítéséhez hozzájárult a Demokratikus Progresszív Párt (DPP) tajvani-izraeli parlamenti baráti csoportjának létrehozása és az a 500 ezer dolláros adomány, amelyet a háború által sújtott közösségek megsegítésére ajánlottak fel.

A látogatás időzítése extra figyelmet kapott, mivel az izraeli delegáció érkezése után nem sokkal Irán rakétatámadást indított Izrael ellen. Toporovsky Tajvant "igaz barátnak" nevezte, kiemelve a támogatást, amit Izrael a Hamász október 7-i támadása után kapott Tajvantól.

Az Izrael-Tajpej kapcsolatok javulása részben annak köszönhető, hogy Izrael és Kína között hűvösebb a viszony. Jeruzsálem az utóbbi időben ismét közelebb került az Egyesült Államokhoz, amely kiállt mellette a Hamász elleni harcban, míg Peking inkább tartózkodóbb volt, bár a békét és a kétállami megoldást sürgették. Kína Tajvant saját részének tekinti, és Hszi Csin-ping elnök jelezte, hogy a keleti nagyhatalom akár háborút is indíthat a sziget visszaszerzéséért.

A biztonsági szempontok kiemelkedő szerepet játszanak mindkét ország politikai döntéshozatalában, mivel mindkettő külső háborús fenyegetéssel néz szembe. A mostani tárgyalások során Izrael és Tajvan a védelmi együttműködés megerősítésére törekedett. Tajpej számára Izrael hadiipara és tapasztalata lehet vonzó, míg Jeruzsálem a chipgyártás terén juthat előnyhöz az együttműködés révén.