Harvey Weinstein sorsa a mérlegen

Harvey Weinstein, a hollywoodi filmipar egykori mogulja, akár szabadlábra is kerülhet, miután a New York-i Bíróság meglepő döntést hozott, és 4:3 arányban hatályon kívül helyezte az eredeti, huszonhárom év fegyházzal járó ítéletet.

Weinstein négy éve tölti börtönbüntetését, amikor Los Angeles-be repült, hogy szembenézzen a nemi erőszak és szexuális zaklatás vádjával indított második tárgyalásának ítéletével. A New York-i Bíróság döntése most lehetőséget adhat a kaliforniai fellebbezés megalapozására, ami siker esetén a producer szabadlábra helyezését eredményezheti.

Weinstein ügyvédje szerint a Los Angeles-i tárgyalást befolyásolták azok a tanúk vallomásai, amelyeket nem vizsgáltak ki kellőképpen. Ezt az érvet felhasználva készülnek a kaliforniai tárgyalásra is, ahol azt állítják, hogy a producert nem bizonyított állítások alapján ítélték el. A bíró azonban korábban elutasította ezt az érvelést.

Los Angelesben négy nő vádolta meg Weinsteint szexuális erőszakkal, és hasonló vádak miatt ítélték el Kaliforniában is. Az áldozatok között ismert személyiségek, mint Daryl Hannah, Rose McGowan és Lisa B. Lench is szerepelnek.

A producer végül három vádpontban találtatott bűnösnek, és huszonhárom éves börtönbüntetést kapott, amiből eddig négy évet töltött le. Az ügyvédek célja, hogy Weinstein ismét szabad legyen, de egy esetleges tizenkét évre csökkentett ítélettel is kiegyeznének.

A Sky News értesülései szerint Weinstein egészségi állapota romokban van, és kórházba szállították, miután a New York-i börtönbe helyezték át nemrég. Az ügyvédje, Arthur Aidala szerint a producert a New York-i börtönben megvizsgálták és a manhattani Bellevue kórházba küldték tovább, ahol teszteket végeznek rajta. Aidala úgy fogalmazott, hogy Weinstein fizikailag sok segítségre van szüksége és egészségügyileg egyfajta roncsnak számít. Az érintett kórház egyelőre nem válaszolt a sajtó megkereséseire ezzel kapcsolatban.

Ebben a cikkben a szexuális visszaélés a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.