Ukrajna olyan fegyvert kap, amely a háború előtt elképzelhetetlen lett volna

Az Ukrajna elleni invázió során a NATO-tól kapott fegyverek jelentőségét tekintve új szintre lépett Kijev, az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer megérkezése pedig újabb mérföldkő lehet az ukrán haderő számára.

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, az egyik cél a megtámadott ország „demilitarizációja” volt, de a helyzet ironikus fordulatot vett. A NATO által Ukrajnának küldött fegyverek között olyanok is vannak, amelyekről korábban az ukrán vezetés csak álmodozhatott, mint például az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer.

Vlagyimir Putyin orosz elnök három nappal az invázió előtt tartott beszédében a NATO-t vádolta a fegyverek Ukrajnába szállításával, ami szerinte biztonsági veszélyt jelent Oroszország számára. Azonban az igazság az, hogy a háború előtt Ukrajna nem kapott modern, Oroszország számára valódi fenyegetést jelentő támadófegyvereket a NATO-tól.

2024 áprilisára azonban jelentős változások történtek, és az ukrán haderő olyan fegyvereket használhat, mint a Leopard 2A6-os harckocsik, Patriot légvédelmi rakétarendszerek, Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarackok, Storm Shadow cirkálórakéták, és hamarosan az F-16-os vadászbombázók is. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter bejelentette, hogy újabb Patriot rakétarendszereket küldenek Ukrajnába, ezúttal hatmilliárd dollár értékben, amely a Joe Biden amerikai elnök által aláírt 60 milliárd dolláros segélycsomagnak részét képezi.

Az ATACMS rakétarendszer kiemelkedik a fegyverek közül, amelyért Ukrajna majdnem két éven át lobbizott. Az Egyesült Államok eleinte nem akarta átadni ezt az eszközt, mivel valós veszélyt jelenthetett Oroszország területére, de az amerikai sajtóhírek szerint az első rakéták már meg is érkeztek Ukrajnába.

Az ATACMS egy mobil rakétarendszer, amely kompatibilis az amerikai gyártmányú M142 HIMAS és M270 MLRS / MARS rakéta-sorozatvetőkkel, és 300 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik. A rakéta 214-591 kilogramm tömegű robbanófejet hordoz, és az első támadások során az orosz légvédelmi rendszereknek gondot okozott az elfogása.

Az ATACMS használata önmagában nem fogja megnyerni Ukrajnának a háborút, de más fegyverekkel és fegyvernemekkel koordinálva hatékony lehet. Rövidtávon az orosz katonák és katonai vezetők számára fejfájást okozhat, hiszen parancsnoki központok, repterek és légvédelmi komplexumok válhatnak a rendszer célpontjaivá.

Az ukrán katonák gyakran használják a Lada-Mercedes összehasonlítást, amikor a régi szovjet technikát hasonlítják össze az új NATO-fegyverekkel, és ez az összehasonlítás az OTR-21 Tocska és az ATACMS-rendszer esetében is helytálló. Ukrajna valószínűleg soha nem kapott volna ilyen fegyvert, ha Oroszország nem próbálja meg "demilitarizálni" szomszédját.

A bejelentéssel egyidőben újabb orosz rakétatámadás érte Harkivot. A helyi hatóságok közölték, hogy egy ember meghalt, egy kórház pedig megrongálódott. Három régióban energetikai létesítményeket támadtak meg – közölte German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter.