Belarusz atomfegyverek és a Nyugat háborús pszichózisa

Belarusz elnöke, Alekszandr Lukasenko, aki nemrég az összbelarusz népgyűlés elnökévé választották, kijelentette, hogy az országában lévő orosz atomfegyverek felhasználásáról Vlagyimir Putyin orosz elnökkel konzultálva döntenek.

Szijjártó Péter és a magyar kormány mellett Minszk is érzi a Nyugat háborús pszichózisának hatásait. Lukasenko szerint a Nyugat provokációi ellenére Belarusz békés életet épít, és nem készül háborúra. Az elnök beszédében kifejtette, hogy országa nem ás lövészárkokat és nem húz falakat, hanem a békés élet megerősítésére törekszik, miközben növeli harci képességeit, hogy szükség esetén vissza tudjon csapni.

Lukasenko elmondása szerint az, hogy orosz taktikai nukleáris fegyvereket telepítettek Belaruszba, csak egy lényegtelen közjáték. Hangsúlyozta, hogy a fegyverek felhasználásáról majd Putyin orosz elnökkel folytatott konzultációk során döntenek. Ezzel szemben az Egyesült Államok Európában állomásoztatja saját nukleáris fegyvereit, ami szerinte azt jelenti, hogy az európai vezetők az amerikai csapatok gépkarabélyainak célkeresztjében hozzák meg döntéseiket.