Vádat emeltek a pennsylvaniai pap ellen, aki mobiljátékos vásárlásra költötte a plébánia pénzét

Candy Crush-ra mentek az egyházi dollárok. Vádat emeltek egy katolikus pap ellen, aki a hivatali bankkártyát használva három év alatt több mint 40 ezer dollárt (14,5 millió forint) költött mobiljátékokra – írja a Philadelphia Inquirer.

A pennsylvaniai Pottstownban szolgáló Lawrence Kozak – bár online kaszinós és egyéb szerencsejátékokat is játszott – leginkább olyan játékokra költötte plébánia pénzét, mint a Mario Kart Tour, a Candy Crush vagy a Pokémon Go; alkalmazáson belüli vásárlásokra fizetett ki egy vagyont.

Az 51 éves tiszteletes szabadlábon védekezhet, miután letette a 250 000 dolláros óvadékot.

Kozak úgy bukott le, hogy a plébánia pénzeit könyvelő alkalmazott 2022-ben „csillagászati mennyiségű Apple-tranzakciót” fedezett fel az egyház bankkártya-kivonatain. A vásárlások 2019 szeptemberében kezdődtek, nem sokkal azután, hogy Kozak elkezdett szolgálni Pottstownban. Emellett az atya a hozzá köthető Amazon-fiókon keresztül egyházi pénzből vásárolt tabletet és más ajándékokat a keresztlányának.

Amikor 2022-ben kihallgatták az ügyben Kozakot, a pap elmondta, hogy tanácsadást akar igénybe venni mobiljáték-függősége miatt.

Kozak tagadta, hogy szándékosan használta volna az egyház hitelkártyáját: azt állította, hogy a plébánia számlájához kötődő kártya is be volt állítva a telefonján az egyházi kiadások kifizetésére, ezért lehetséges, hogy olykor véletlenül nem a saját számláját használta a mobiljátékok használata közben.

A papot 2022 novemberében eltávolították az egyházi állásából, nem sokkal később 8000 dolláros csekket küldött a plébániának és bocsánatot kért az új paptól a hibájáért”, jelezve: szeretné visszafizeti az egyháznak az összes pénzt, amivel tartozott.