Jemeni támadás egy nyersolajszállító ellen

Egy panamai zászló alatt hajózó nyersolajszállító tartályhajót állítólagos támadás ért Jemennél, a Mocha városától mintegy 10 tengeri mérföldre délnyugatra, az Ambrey brit biztonsági vállalat szombati közleménye szerint.

Az Ambrey vállalat által szolgáltatott információk alapján a támadás során a hajót rakétatalálat érte, és tűz ütött ki rajta. A jemeni síita húszi lázadók által birtokolt Mukha kikötőváros közelében történt az incidens. A jemeni húszik, akik korábban is rendszeresen támadásokat hajtottak végre a térségben közlekedő szállítóhajók ellen, ezzel zavart okozva a globális kereskedelemben, most sem tűnnek eltántorítottnak a támadások folytatásától. Ez annak ellenére van így, hogy nyugati országok haditengerészeti erőiket felvonultatták a térségben.

Előzőleg az Egyesült Királyság tengerhajózási biztonsági információs szolgálata (UKMTO) szombaton arról számolt be, hogy bejelentés érkezett egy hajóról, amely “kisebb sérülést szenvedett, miután ismeretlen tárggyal ütközött” a Vörös-tengeren, 75 tengeri mérföldre északnyugatra a jemeni Hodeida kikötővárostól. A hajó és a legénység biztonságban van, és folytatja útját a célkikötő felé.

A húszik tavaly november óta mintegy ötven hajót támadtak meg, egyet eltérítettek, egyet pedig elsüllyesztettek. A támadások azonban egyre ritkábbak az Egyesült Államok válaszcsapásai, valamint a térségben közlekedő kereskedőhajók számának csökkenése miatt, miután sok vállalat inkább körbehajózza Afrikát, annak ellenére, hogy ez sokkal költségesebb és időigényesebb is.

: Forrás: UKMTO és Ambrey közlemények, MTI