Jakab Péter pártja nem indulhat az EP-választáson

Jakab Péter bejelentette, hogy a Nép Pártján nem vehet részt a június 9-i európai parlamenti választáson, mivel nem sikerült összegyűjteniük a szükséges 20 ezer érvényes ajánlást.

A párt elnöke szombaton a Facebook-oldalán közölte, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) befejezte az ajánlásaik ellenőrzését. A választáson való részvételhez a pártoknak 20 ezer érvényes aláírást kellett összegyűjteniük két hét alatt.

Jakab Péter, a Jobbik korábbi elnöke szerint a Nép Pártján 20 300 ajánlást gyűjtött, azonban az NVI 400-at érvénytelenített, így végül 19 900 érvényes aláírás maradt. Ez azt jelenti, hogy a párt nem indulhat az EP-választáson.

"A Nemzeti Választási Iroda befejezte a Nép Pártján aláírásainak az ellenőrzését. Ahhoz, hogy elindulhassunk az EP-választáson 20 ezer aláírást kellett összegyűjtenünk két hét alatt. 20.300 ajánlást gyűjtöttünk, ebből az NVI érvénytelenített 400-at. Maradt 19.900. Ez azt jelenti, hogy a Nép Pártján nem vehet részt az EP-választáson június 9-én. Köszönöm mindenkinek, aki támogatott minket az aláírásával!" - írta Jakab Péter a posztban.

A péntek délutáni határidőre 13 párt jelentette be az EP-listáját. A listákon legfeljebb 63 jelölt szerepelhet, ami háromszor annyi, mint a megszerezhető mandátumok (21) száma. A szavazólapra azonban csak az első öt jelölt neve kerül majd fel.

A Nép Pártján egyébként az utolsó, 13. helyre került a már pénteken megtartott Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén végzett sorsoláson. A szavazólap, ha a további pártok már nyilvántartásba veszik, érdemben nem fog változni: azon 3. lesz a baloldali összefogás, a 7. a Fidesz-KDNP és 10. helyre került Magyar Péter pártja. Jakab pártjának hiánya nem befolyásolja tehát a szavazólap további sorrendjét.