Kína és Oroszország kapcsolatának erősödése az ukrajnai háború árnyékában

Az ukrajnai konfliktus hatására egyre szorosabbra fűződik Kína és Oroszország közötti kapcsolat, amely gazdasági és politikai szinten is megmutatkozik. A két ország vezetői, Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin, a háború ellenére is erősíteni látszanak a kétoldalú együttműködést.

Az utóbbi időben Vlagyimir Putyin nem sok új szövetségest talált, azonban a kínai államfővel, Hszi Csin-pinggel való kapcsolata egyre inkább megerősödik. A kínai vezető még az ukrajnai háború előtt "határok nélküli" partnerséget hirdetett ki Oroszországgal, és a szankciók ellenére is folytatja a Putyinnal való kapcsolatok erősítését. Hszi Csin-ping nemrégiben kétnapos állami látogatásra fogadta az orosz elnököt Kínában, ami a negyedik személyes találkozójuk volt az ukrajnai konfliktus kezdete óta.

A két ország gazdasági kapcsolata is virágzik; a kereskedelem rekordszintre emelkedett, az oroszok növelték a kulcsfontosságú nyersanyagok importját Kínából, míg a kínai vásárlók az akciós orosz üzemanyagot részesítették előnyben. A CNN-nek nyilatkozó magas rangú kormányzati tisztviselő szerint a szerszámgépek és a mikroelektronika kínai exportja segíti Oroszországot a védelmi ipari bázis megerősítésében.

Kína többször is megvédte az Oroszországgal folytatott kereskedelmét, mint a normális kétoldalú kapcsolatok részét, és Hszi Csin-ping a francia elnökkel való találkozóján is kiemelte, hogy semleges álláspontot képvisel a háborúval kapcsolatban.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok számos szankciócsomagot vezetett be Oroszország ellen, de a Nemzetközi Valutaalap adatai szerint Oroszország gazdasága 2023-ban 3,6 százalékos növekedéssel haladta meg a várakozásokat. A kínai-orosz kétoldalú forgalom az előző évben elérte a 240 milliárd dollárt, ami jóval meghaladta a két ország 200 milliárdos célját.

A Fehér Ház tisztviselői szerint Kína támogatja Oroszország védelmi ipari bázisát, és Antony Blinken amerikai külügyminiszter figyelmeztette a kínai vezetőket, hogy az USA más országokkal együtt fel fog lépni, ha nem tesznek lépéseket a segítségi áradat megfékezésére. Emmanuel Macron és Ursula von der Leyen is hangsúlyozták a kettős felhasználású áruk Oroszországba történő szállításának visszaszorításának szükségességét.

Hszi és Putyin kapcsolata az utóbbi évek során csak erősödni látszik, és a háború nem változtatta meg ezt a dinamikát. Putyin az ukrajnai invázió óta csökkentette külföldi utazásait, de ez a mostani útja már a második volt Kínába, és a két vezető negyedik személyes találkozója ez idő alatt.