Szülészet nélkül maradhat Szekszárd

Szekszárd városa azzal szembesülhet, hogy elveszíti szülészeti osztályát, mivel jelenleg csupán két nyugdíjas orvos látja el az osztály munkáját, és a környező kórházakból érkező helyettesítők segítségével tudják csak fenntartani az ügyeletet.

Szekszárdon a szülészeti ellátás jövője bizonytalanná vált, mivel az osztályon dolgozó orvosok száma drasztikusan lecsökkent. Jelenleg két állandó nyugdíjas orvos viszi az osztályt, egyikük ráadásul már jóval túllépte a nyugdíjkorhatárt, a másikuk pedig épp hogy elérte azt. A környékbeli kórházakból érkező kollégák segítségével tudják csak biztosítani az ügyeletet. A helyi lakosok aggodalommal tekintenek a szülészet esetleges bezárása elé, míg a kórház szerint az ellátás zavartalan.

A Tisza Párt alelnöke, Magyar Péter egy közös fórumon beszélt arról, hogy a mohácsi és keszthelyi szülészetek bezárása után Szekszárd lehet a következő. Az ATV híradása szerint a szülészet működéséhez szükséges orvosokat más vármegyékből kell áthelyezni, ami tovább súlyosbítja a helyzetet.

Magyar Péter kiemelte, hogy a mohácsi szülészetet nemrég újították fel, mégis bezárták, ami miatt a környékbeli édesanyáknak Pécsre kell utazniuk a szüléshez. A szekszárdiak között is terjednek a hírek a szülészet esetleges bezárásáról, de sokan nehezen fogadják el, hogy egy megyeszékhely szülészet nélkül maradhat.

Bomba Gábor, az Éljen Szekszárd ellenzéki polgármester-jelöltje szerint a kórház több területén is problémák vannak, és nem lepődött meg a híren, hogy a szülészet bezárhat. Az egészségügyi bizottságon keresztül azonnal a megbízott főigazgatóhoz fordultak segítségért és válaszokért, de eddig nem kaptak választ.

A kórház álláspontja szerint a szülészet továbbra is fogad betegeket, és a térség ellátása biztosított. A kormány tervei között szerepel a szülészet bővítése egy új szárnnyal, de a projekt részleteiről – mint az építés ideje, helye, költségei és a működtetéshez szükséges orvosok – nem nyilatkoztak. A Fidesz képviselői nem álltak rendelkezésre a híradó stábja kérdéseire válaszolni. Az intézmény az ATV megkeresésére sem reagált.

A Keszthelyi Kórház a múlt hónapban adott hírt arról, hogy átmenetileg a szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg ellátás szüneteltetésére kényszerül – a Belügyminisztérium szerint orvosi kapacitásprobléma miatt.