Meztelen, megkötözött palesztin áldozatokat találtak gázai tömegsírokban

Nyugtalanító jelentések érkeztek a Gázában talált tömegsírokról, ahol meztelenül és megkötözött kézzel találtak palesztin áldozatokat, ami újabb aggodalmakat vet fel a lehetséges háborús bűncselekményekkel kapcsolatban - közölte az ENSZ emberi jogi tanácsa.

A múlt hét végén a Nasser Kórházban és az Al-Sifa kórházban több száz eltemetett, majd hulladékkal beborított holttestre bukkantak. A Nasser Kórházban összesen 283 holttestet találtak, melyek közül 42-t sikerült azonosítani. A friss hírek szerint a Nasser Kórház melletti ideiglenes temetkezőhelyen már 310 testet ástak ki.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője, Ravina Shamdasani elmondása szerint az áldozatok között idősek, nők és sebesültek is voltak, míg másokat megkötözve és meztelenül találtak.

Az Al-Sifa kórház, amely a Hamász egyik központjaként szolgált a közelmúltban, izraeli behatolás célpontjává vált, és a két hétig tartó összecsapások után az ENSZ humanitáriusai vizsgálták meg a helyszínt. Jelentésük szerint 30 palesztin holttestet temettek el két sírban a kórház területén, az áldozatok keze szintén meg volt kötözve, és közülük 12-t azonosítottak.

Ravina Shamdasani szerint az izraeli védelmi erők állításaival ellentétben, miszerint 200 palesztint öltek meg az Al-Sifa kórház elleni támadások során, valójában sokkal több áldozat lehet. Az ENSZ emberi jogi vezetője, Volker Türk szerint a civilek és fogvatartottak szándékos meggyilkolása háborús bűnnek minősül. Április 22-ig több mint 34 ezer palesztint öltek meg Gázában, köztük 14 685 gyermeket és 9670 nőt, további 77 084-en megsérültek, és feltételezések szerint mintegy 7000 áldozat lehet még a romok alatt. A gázai egészségügyi minisztérium szerint a háborúnak már 34 183 ezer palesztin halálos áldozata és mintegy 77 ezer sebesültje van.

A főbiztos kiemelte, hogy minden 10. percben meghal vagy megsérül egy gyermek Gázában. A törvények ellenére ők fizetik meg a legnagyobb árat a háború miatt. Egyúttal elítélte az elmúlt napokban Rafah ellen végrehajtott izraeli csapásokat is, melyek során főként nők és gyerekek vesztették életüket. Ismételten felszólított az azonnali tűzszünetre, az Izraelből elhurcolt és önkényesen fogvatartott túszok szabadon bocsátására, valamint a humanitárius segélyek akadálytalan áramlására. Volker Türk mély megdöbbenésének adott hangot a Nasszer és es-Sifá kórházakban elkövetett pusztítás miatt, illetve az izraeli hadsereg kivonulása után a kórházaknál talált tömegsírokkal kapcsolatban. Az izraeli hadsereg megalapozatlannak nevezte a gázai hatóságok állítását és tagadta, hogy katonáinak köze lett volna a kivégzésekhez, aláhúzva, hogy csupán holttesteket exhumáltak a terroristák által októberben elhurcolt túszok utáni kutatásban.