A forint árfolyamának alakulása

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok hatására nagyobb kilengések voltak tapasztalhatók a forint piacán, és hétfő reggel minimális gyengülést mutatott a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. A hét további részében fontos magyar gazdasági adatok publikálása várható, amelyek jelentős hatással lehetnek a forint árfolyamára.

Az euróval szemben a forint múlt héten áttörte a 390-es lélektani határt, de az erősödés nem folytatódott, és jelenleg 389,66-os szinten áll az EUR/HUF árfolyama. A dollár esetében a forint péntek délután rövid időre a 359-es szintig erősödött, azonban a dollár gyorsan visszaerősödött, és most 362-es szinten mozog az árfolyam. Az EUR/USD kurzus is kilengést mutatott a pénteki gyengébb munkaerőpiaci adatok hatására, de azóta az euró 1,061-es szintre gyengült a dollárral szemben.

A hét folyamán jelentős gazdasági események várhatók, amelyek befolyásolhatják a forint árfolyamát. Csütörtökön az államháztartás áprilisi adatai kerülnek nyilvánosságra, amelyek az év első három hónapjában jelentős hiányt mutattak. Pénteken pedig a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közli az áprilisi inflációs számokat, amelyek szintén fontos indikátorai lehetnek a forint további alakulásának.

A makronaptár szerint a héten több magyar és nemzetközi gazdasági adat is megjelenik, amelyek között szerepel a külkereskedelem, értékpapír-statisztikák, kiskereskedelem, nemzetközi tartalékok, ipari termelés, előzetes államháztartási adatok, infláció, valamint több külföldi gazdasági mutató is. A KSH adatai szerint márciusban a magyar export és import értéke jelentősen csökkent, az export 15, az import 20 százalékkal volt kisebb az előző év azonos időszakinál, ami a Covid-válság óta a leggyengébb teljesítményt jelenti. Az export csökkenése az európai gazdaság gyengélkedésével függ össze, míg az import visszaesését a gyenge fogyasztás okozhatja.

Márciusban a kivitel értéke 12,2 milliárd eurót (4812 milliárd forintot), a behozatalé 10,7 milliárd eurót (4215 milliárd forintot) tett ki, a termék-külkereskedelmi egyenleg pedig 1,5 milliárd euró (597 milliárd forint) volt, ami 510 millió eurós javulást jelent egy év alatt. A jelentős többlet egyik oka az energiaárak csökkenése, másrészt pedig az, hogy az import nagyobbat esett az exportnál. A 12 havi gördülő többlet rekordmagas, csaknem 12 ezer millió eurót ért el.

Fontos megjegyezni, hogy a cikkben szereplő információk nem minősülnek befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.