Izraeli csapás Gázára a Hamász rakétatámadása után

Izrael válaszul lezárta a Gázai övezetbe vezető Kerem Shalom átkelőt, miután a Hamász rakétatámadást hajtott végre, amelyben három izraeli katona életét vesztette és többen megsebesültek.

A Hamász fegyveres szárnya vállalta a felelősséget a támadásért, amely során állításuk szerint 10 rakétát lőttek ki az átkelőhely irányába. A Kerem Shalom kulcsfontosságú tranzitpont, ahol keresztül humanitárius segélyeket, így élelmiszert és orvosi ellátmányt szállítanak Gázába. A Reuters információi szerint más átkelők továbbra is nyitva maradtak.

Az izraeli hadsereg szerint a Hamász a rafahi átkelőhely mellett végrehajtott rakétakilövésekkel ismét bizonyította, hogy a terrorszervezet kihasználja a humanitárius létesítményeket, és a gázai polgári lakosságot emberi pajzsként használja. Az izraeli válaszcsapás során egy légicsapás ért egy rafahi házat, aminek következtében három ember vesztette életét és többen megsebesültek.

Az izraeli hadsereg felszólította a Gázai övezetben lévő Rafah városának keleti részén élő palesztin menekülteket, hogy hagyják el a helyszínt, mivel egy átfogó, szárazföldi támadásra készülnek. A hadsereg rádiója szerint az evakuálások Rafah néhány peremkerületére összpontosulnak, ahonnan a közeli Hán Júnisz és Al-Mawasi sátorvárosokba irányítják az evakuáltakat. Az izraeli hadsereg nem határozott meg időkeretet az evakuálásra, hanem operatív értékeléseket végez, becslései szerint 100 000 embert kellene elszállítani Rafahból a „korlátozott” evakuálás során.

Az izraeli csapások legalább 29 embert megöltek és 25-öt megsebesítettek Gázában az éjjel. A déli Rafah városában 21 ember, köztük gyerekek haltak meg, amikor a légicsapások egy lakónegyedet céloztak és 11 házat találtak el – közölte a gázai polgári védelmi igazgatóság. Gázavárosban két ember meghalt és öt megsebesült, miután egy légicsapás egy lakóházat ért a város központjában lévő Samar kereszteződés közelében. A Gáza középső részén fekvő Deir el-Balahban hat ember meghalt és húsz megsebesült egy légicsapásban, amely egy ENSZ-ügynökség iskoláját érte Nuseiratban – közölte az Al-Aksza Mártírok Kórháza a CNN-nek. Az izraeli hadsereg megerősítette az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatalának (UNRWA) komplexuma elleni támadást.

A Medicins Sans Frontieres (Orvosok Határok Nélkül) jelentése szerint a túléléshez szükséges feltételek hiányoznak Rafahban, mivel az orvosi létesítmények a végsőkig ki vannak merülve. A jelentés megállapítja az emberek egészségi állapotának „jelentős romlását”, az „akut alultápláltság” növekvő arányát, és a „betegekkel elárasztott és a korlátaikat meghaladóan működő” egészségügyi létesítményeket. Az MSF 2024 januárja és március vége között 216 közepesen súlyos és akut alultápláltsági esetet regisztrált az öt év alatti gyermekeknél a rafahi Al-Szabura és Al-Mawasi elsődleges egészségügyi központokban, valamint 25 esetet a terhes nők és újdonsült anyák körében.

A CIA vezetője, Bill Burns személyesen utazik Dohába, hogy megmentse az Izrael és Hamász közti túsztárgyalásokat. Burns Mohamed Al-Táni katari miniszterelnökkel fog találkozni, azzal a céllal, hogy az Izrael és Hamász közti tárgyalások menetét visszatereljék az eddigi mederbe. Jeruzsálem és a palesztin fegyveres szervezet Katar közvetítésével tárgyal egy lehetséges tűzszünetről és a tavaly októberben elrabolt túszok szabadon engedéséről. A Times of Israel szerint a tárgyalások gyakorlatilag az összeomlás szélén vannak, Izrael pedig bármelyik pillanatban megindíthatja a Rafah elleni katonai műveletet. A térségben több mint egymillió palesztin zsúfolódott össze: ebbe a szektorba terelte Gáza északi részéből a lakosságot Izrael, amikor megindították a Gázai övezet elleni hadjáratot. Izrael legszorosabb szövetségesei próbálják lebeszélni a zsidó államot a támadás megindításától, tartva attól, hogy túl sok civil áldozata lesz egy Rafah elleni offenzívának.

(Borítókép: Emberek menekülnek Rafah keleti részeiből, miután az izraeli hadsereg megkezdte a palesztin civilek evakuálását a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban 2024. május 6-án. Fotó: Hatem Khaled / Reuters)