Trump a Gestapohóz hasonlította Biden kormányát

Donald Trump, a republikánus elnökjelölt, Joe Biden elnököt azzal vádolta, hogy "Gestapo-kormányzatot" vezet, és az ellene felhozott vádakat politikai indíttatásúnak nevezte.

A floridai Mar-a-Lago üdülőhelyén szombat este támogatóinak tartott rendezvényen Trump a második világháborús németországi náci rendőrséghez hasonlította a jelenlegi amerikai kormányzatot. "Ezek az emberek Gestapo-kormányzatot vezetnek. Ez az egyetlen dolog, amijük van. És szerintük ez az egyetlen módja annak, hogy nyerjenek, de ez valójában megöli őket. De engem nem zavar" – mondta Trump a kiszivárgott hangfelvétel szerint, amely a New York Timeshoz és a Washington Posthoz is eljutott. A Trump-kampány nem reagált a Reuters megkeresésére a témában.

A Fehér Ház szóvivője, Andrew Bates közleményében válaszolt Trump kijelentéseire. Bates Trumpot fasiszta retorikával való vádaskodással illette, emlékeztetve arra, hogy Trump "neonácikkal ebédel, és olyan megcáfolt összeesküvés-elméleteket szít, amik bátor rendőrök életébe kerültek". Bates emlékeztetett arra is, hogy nem ez az első eset, amikor Trump nyilatkozatai miatt kerül sor konfliktusra; novemberben Biden bírálta Trumpot, amiért a "férgek" szót használta politikai ellenfeleire, mondván, hogy ez a náci Németország retorikáját idézi elő. Trump korábban azt is állította, hogy az illegálisan az országba érkezett bevándorlók "megmérgezik országunk vérét".

Bates közleménye szerint Biden a közös demokratikus értékeket és a jogállamiságot tartja szem előtt, és ez egy olyan megközelítés, amely az elmúlt 50 év legnagyobb erőszakos bűncselekmény-csökkenését eredményezte. A novemberi elnökválasztáson induló Donald Trump kampánykörútján számos rasszista és lázító hangulatú kijelentést tett, és figyelmeztetett a lehetséges erőszakra, ha nem ő nyeri meg a 2024-es választást. Emellett a bevándorlókat állatokhoz hasonlította.

A Reuters cikke szerint egyes történészek úgy tartják, hogy ilyen megjegyzések jellemzően olyan autokratáktól származnak, akik igyekeztek dehumanizálni ellenségeiket. A Trump-vezetés korábban elutasította a nácikhoz, Adolf Hitlerhez és az olasz Benito Mussolinihoz való hasonlítást. Trump gestapós összehasonlítását elítélte vasárnap a Zsidó Közügyek Tanácsa. „Mindig helytelen, sértő és megvetendő ilyen összehasonlításokat tenni – még inkább, ha a korábbi elnök antiszemitizmus normalizálásának hosszú történelmével együtt vesszük figyelembe” – mondta Amy Spitalnick, a közpolitikai csoport vezérigazgatója.