Hegyi Gyula: Német tank a moszkvai utcán

Az elmúlt hét egyik leginkább fotózott eseménye a moszkvai Győzelmi Parkban kiállított, az ukrán fronton zsákmányolt Leopard 2 A6 típusú német tank volt. A Leopard 2 A6 nem egyedül érkezett, hanem tizenkét nyugati ország harminckét tankját és harci járművét mutatták be, köztük amerikai, francia, brit, svéd és még egy ausztrál Bushmaster is látható volt, amelyet az ötödik kontinens extrém körülményeihez terveztek.

Az oroszok számára a német tank a legértékesebb trófea, és a hírek szerint a Leopard 2 végleges helyét egy második világháborús német tank mellett foglalja el, ami azt az üzenetet közvetíti, hogy az ukrán fronton zajló események a Nagy Honvédő Háború folytatásának tekinthetők. Ez a gesztus arra a 1944-es eseményre rímel, amikor Sztálin német hadifoglyokat vonultatott keresztül Moszkván.

A mai Németország nem azonos a hitleri birodalommal, és nem támadta meg Oroszországot; a német kormány az oroszok által megtámadott Ukrajna katonai támogatására küldte a Leopard tankokat. A Nagy Honvédő Háború emlékét kezdetben nem emlegette az orosz propaganda, de a második világháborús hasonlat az elmúlt hónapokban erősödött fel.

A Leopard 2 kiállítása válasz lehet a háború nyugati részről történő eszkalációjára, és az oroszok figyelmeztetnek a vörös vonalak átlépésének veszélyére, bár drasztikus ellenlépést még nem tettek. A Nagy Honvédő Háború mítoszának felépítése egyfajta lélektani válasz lehet, és a haza fogalma az oroszok számára fontosabb a politikai pártállásnál.

A Nyugatnak a NATO védelmi képességeinek megerősítése és a diplomáciai párbeszéd fenntartása az érdeke, hiszen a tartós békéhez mindkettő szükséges. A Nyugat és Oroszország közötti kapcsolatok megszakadása veszélyes helyzetet teremthet, és a békekötés előkészítésére kellene törekedni.

Oroszország nem akarja elfoglalni a teljes Ukrajnát, és nem akarja megtámadni a NATO tagállamait, így a tárgyalásos béke és egy új biztonsági rendszer kiépítése lenne a cél. Az ukrán fronton zsákmányolt fegyverek szemléjéről készült videók békésen nézelődő civileket mutatnak, akik szintén nem akarnak háborút.

Az orosz olaj- és gázágazat, amely az ukrajnai háború egyik kulcsfontosságú finanszírozási forrása, munkaerőhiánnyal küzd, mivel a gazdaság teljes háborús mozgósítása súlyosbítja a régóta fennálló demográfiai problémákat. A szankciók és a rubel elértéktelenedése miatt pedig a vendégmunkások sem érkeznek már Oroszországba, ami súlyos gazdasági problémákat okozhat már közép távon is. A munkaerőhiány a gazdaság minden területén érinti a vállalkozásokat, és hosszabb távon károkat okozhat az olaj- és gáziparnak, amely látszólag zavartalanul működik. A Gazprom például veszteséget jelentett 2023-ra vonatkozóan, ami két évtizede nem történt meg a gázipari óriással.