Csütörtökön a hatóságok és helyi állatvédők is kimentek ahhoz a gárdonyi házhoz, ahol egy felelőtlen gazda három csontsovány kutyát tartott.

A NOÉ Speciális Kutató-Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület vezetője, Dari Csaba nem is érti, hogy a helyiek miért csak most értesítették őket arról, hogy ez a három kutya milyen rossz körülmények között van tartva – nyilatkozta a feol.hu-nak.

Dari elmondta a portálnak, hogy most is egy „bajnak” kellett történnie ahhoz, hogy egy szomszéd jelezze, milyen állapotban vannak az ebek.

A három kutya között van egy 13 éves labrador is, aki annyira éhes volt, hogy megtámadta és szétcincálta a szomszéd nyulát

– fogalmazott az egyesület vezetője, aki hozzátette: a labrador fajtára egyáltalán nem jellemző ez a viselkedés, vélhetően csak a túlélési ösztön vezérelte.

Egy másik kutya, egy komondor pedig a földből szedte ki a gyökereket, azokat rágcsálta. Ezt a példányt 28 kilósan találták meg, noha dupla ilyen súlyúnak kellene lennie.

Az ebeket elkobozták a gazdájuktól, aki egyébként le is mondott róluk már a helyszínen, ezért néhány óra leforgása alatt elszállították őket. A vizsla és a labrador a Vizslamentés Magyarország Alapítványhoz került, a komondor pedig a FEMA-hoz.

Egy szakember szerint a kutyák állapotát a nem megfelelő mennyiségű vagy minőségű etetés okozta. Mivel a négylábúak nem kaptak elfogadható ellátást, állatkínzás történt.

Fotó: Illusztráció/Pixabay.com