Vecsési állatkínzás: Eltiltást kezdeményez az ügyészség

A Pest Vármegyei Főügyészség bírósági ítélettel szeretné elérni, hogy az állatkínzásért már elítélt vecsési férfi ne tarthasson a jövőben kutyákat. A férfi egy beteg kutyáját az erdő szélén hagyta magára, míg további négy kutyáját méltatlan körülmények között tartotta.

Az állatok iránti felelősségteljes gondoskodás nem csupán erkölcsi, hanem jogi kötelezettség is. Amennyiben valaki az állatok szenvedését vagy elpusztulását okozza, az elkövetőt nem csak büntethetik, de el is tilthatják az állattartástól. A Pest Vármegyei Főügyészség közleményében hangsúlyozza ezt az alapelvet.

A vádlott férfi otthonában több kuvasz jellegű kutyát tartott. 2023 szeptemberében az egyik idős kutya beteg lett, de a férfi nem vette igénybe állatorvosi ellátást. A szomszédok bejelentése után az állatvédők felajánlották a segítségüket, de a férfi visszautasította azt, és inkább az erdőbe vitte az állatot.

Az elhagyott és haldokló kutyát végül állatvédők találták meg és vitték orvoshoz, de a krónikus veseelégtelenség miatt már nem lehetett megmenteni, így elaltatták.

A férfi gondozásában lévő további négy kutya közül kettő vemhes volt, és mindannyian egy szűk helyen éltek, ami nem felelt meg az állatvédelmi előírásoknak. Egyik kutya sem volt chippelve vagy beoltva.

Az állatvédők gondozásába került kutyák közül egy sajnos a szállítás során elpusztult. A Monori Járásbíróság az állatkínzás miatt jogerősen elítélte a férfit, és a Pest Vármegyei Főügyészség most keresetet nyújtott be a bíróságra, hogy a férfi ne tarthasson többé kutyát. A Budapest Környéki Törvényszék fog dönteni a keresetről.