A bukott kriptocsászár börtönbeli élete és az új "valuta"

A blokklánc-alapú fizetőeszköz kevésbé értékes a brooklyni börtönben, viszont a bab és a rizs értékálló valutának bizonyul. Az egykor luxuséletet élő, bukott kriptocsászár erről maga számolt be egy újságírónak.

Sam Bankman-Friedet, aki 2019 és 2022 között súlyos milliárdokkal károsította meg kriptotőzsdéje, az FTX ügyfeleit, bő egy hónapja ítélték 25 év börtönre. A valaha ünnepelt kriptovállalkozót hétrendbeli összeesküvéssel és csalással vádolták meg, miután a tőzsde másfél éve váratlanul csődbe ment.

Az FTX bedőlésének következtében mintegy 80 ezer ember vesztette el megtakarításait, amelynek részleteiről korábban már írtunk. Az FTX a rábízott vagyont nem dollárban, hanem egy olyan, értékesnek hazudott tokenben tárolta, amelyet másik cége, az Alameda bocsátott ki.

Jelenleg a brooklyni börtönben tengeti mindennapjait, ahol személyesen adott interjút a Puck News nevű lap újságírójának, William D. Cohannek. A riporter az interjú során nem használhatott telefont, diktafont, tollat, iPadet és nem lehetett nála óra sem, így a beszélgetést emlékezetből írta le.

Bankman-Fried továbbra is azt állítja, hogy nem tett semmi rosszat, és azt tervezi, hogy fellebbez az ítélet ellen. Ezenkívül az egykoron kriptovalutákból meggazdagodott üzletember arról is beszélt, hogy a börtönben az érdeklődése egy újfajta valuta felé irányul: a börtön boltjában beszerzett bab és rizs a rácsok mögött a legértékesebb fizetőeszköz.

Mint mondja, éjjelente azért zaklatják a rabtársai, hogy a rizzsel teli zsákokkal cserekereskedelmet folytassanak. Bankman-Fried eddig 11 kilót fogyott, ami szerinte azért lehet, mert az a vegán étel, amit kap bent, “ehetetlen”, és a rabtársai szerint “szarszagú”.

A férfinek – elmondása alapján – 34 elítélttel kell osztozkodnia a celláján, és legalább a felüket gyilkosságért ítélték el. Elmondta azt is, hogy napjainak nagy része abból áll, hogy a többi társával együtt ülnek a cellájukban, és vagy a négy tévé valamelyikét nézik, vagy pedig ő játszik a tabletjén, esetleg filmet néz rajta.