Életben van az Izraelből elhurcolt magyar túsz, videót mutatott róla a Hamász

Több mint 200 napja tűnt el Omri Miran, a magyar állampolgárságú férfi, akit palesztin terroristák raboltak el Izraelben. A Hamász által közzétett videó bizonyítja, hogy életben van.

Omri Miran, aki magyar származású édesanyja révén magyar állampolgár is, tavaly október 7-én vált palesztin terroristák túszává, amikor a Gázai övezet határától nem messze megrendezett Nova Music Festivalon a Hamász terroristái 364 embert meggyilkoltak, sokakat megsebesítettek, és 44 embert, köztük Omrit túszul ejtettek. A férfi felesége, Lishay a Blikknek korábban elmondta, hogy a támadás során Omri nem próbált hősködni, hanem felesége kérésére nem használta a védekezésre előkészített kést. A túszokat a szomszédokhoz vitték, majd a férfiakat elhurcolták, és Lishay azóta nem hallott férjéről.

A Hamász által közzétett videón Omri Miran és egy másik túsz, Keith Siegel látható. Omri a videón azt állítja, hogy 202 napja van fogva tartva, ami arra utal, hogy a felvétel nemrégen készülhetett. A férfi megjelenése megváltozott, lefogyott és szakállat növesztett, de egészségesnek tűnik.

Omri Miran felesége a közösségi oldalán osztotta meg, hogy a videó számukra egy életjel, és bizonyíték arra, hogy mi történik a túszokkal. Az üzenet közzététele után Lishay több ezer üzenetet kapott, és bár nem tudja, mikor lesz ideje mindegyikre válaszolni, továbbra is küzd férje hazahozataláért.

A tragikus eseményekre emlékezve, A Nova Music Festival Exhibition című kiállítás nyílt, amely a zenei fesztiválon elkövetett mészárlást mutatja be részletesen. A Wall Streeten megtekinthető kiállítás 50,000 négyzetméteres területén a résztvevők által hátrahagyott személyes tárgyak mellett a támadásokról készült Hamász-videók, valamint a túlélők és a mentőalakulatok tanúvallomásai is láthatók. A kiállítás szervezői szerint fontos emlékezni a tragédiára, de a fesztivál közösségére és fő üzeneteire is: a békére és a reményre.

„A fesztiválnak semmi köze nem volt a politikához. A zenéről és a feltétel nélküli szeretetről szólt” – mondta el a kiállítás kreatív igazgatója, Reut Feingold. Az utolsó teremben az áldozatok fotói láthatók, a falon pedig egy felirat: „Újra táncolni fogunk”.