Novák Katalinnak jó volt megtapasztalnia mind a harminc országban, ahol tavaly hivatalosan járt, hogy tisztelettel fogadták a magyarok elnökét.

Tudják, hogy tehetséges, erős öntudattal rendelkező, sajátos észjárású, talpraesett nemzet a miénk

– fogalmazott ünnepi beszédében az államfő, hozzátéve, hogy ha nem is mindig értenek minket, de figyelnek ránk. Hangsúlyozta: azért is dolgozik, hogy ebből a figyelemből megértés és együttműködés legyen.

Kiemelte, hogy háború van Ukrajnában és Izraelben is, tömeges tüntetések, gazdasági, politikai bizonytalanság a világban, míg Magyarországon aggodalom, küzdelem a hétköznapokért, de békében élhetünk.

Novák Katalin az elmúlt esztendőt a találkozások évének jellemezte, és köszönetet mondott az embereknek, hogy segítenek nyitott szemmel, füllel és szívvel járni. Köszönetet mondott az orvosoknak és ápolóknak, hogy az 520 grammal született Panni és ikertestvére reménykedhetnek a teljes életben. Megköszönte a segítőknek, hogy kimentették a törökországi földrengés romjai alól a kis Ahmetet és társait. Köszönetét fejezte ki mások mellett a balassagyarmati gyermekotthon dolgozóinak, a Tiszabőn, Tiszaalpáron, Sárkeresztúron, Sóshartyánban dolgozóknak, a fonyódi kishuszároknak, a rimóciaknak, terényieknek, hollókőieknek a hagyományőrzésért, a kecskeméti, móri, csurgói, pannonhalmi oktatóknak, a somogyvári, nyírbátori és Mexikói úti pedagógusoknak, a lajoskomáromi szeretetotthonnak, az Egyszülős Központoknak és a hajléktalanokat ellátóknak.

Novák Katalin húsz évvel ezelőttre is visszatekintett, felidézte az Igazából szerelem című filmet, beszélt gyermeke születéséről is, valamint Magyarország csatlakozásáról az Európai Unióhoz.

Mára látjuk az előnyöket, a nehézségeket, és egy pillanatra sem felejtettük el: teljes jogú tagságot ígértek

– mondta, hozzátéve, hogy az év utolsó hetében a brüsszeli postás a felszólító levelek között valamennyit meghozott a pénzünkből is.

Fotó: MTI/Sándor-palota