Írország visszaküldené az Egyesült Királyságba a menedékkérőket

Az ír miniszterelnök visszatoloncolná az Észak-Írországból érkező, zömmel ruandai menekülteket. A háttérben a brit kormány migrációellenes jogszabálya áll.

Simon Harris miniszterelnök utasította igazságügyi miniszterét, Helen McEntee-t, hogy a jövő héten terjesztené a kabinet elé a menedékkérők visszatoloncolását lehetővé tevő javaslatot, mivel aggódnak Rishi Sunak brit miniszterelnök úgynevezett Ruanda-terve miatt, amely a menedékkérőket az Egyesült Királyságból más irányba terelné.

McEntee szerint az elmúlt időszakban az országba érkező menedékkérők 80 százaléka az angol-ír határon kelt át. A lépés Sunak azon állítását követte, miszerint a Konzervatív Párt elrettentő taktikája működik, valamint hogy kiderült: a legutóbbi menedékkérők 80 százaléka az észak-írországi szárazföldi határon keresztül érkezett.

A Sunak-kormány deportálásról szóló jogszabályát a héten fogadta el a Lordok Háza, azaz a parlament felsőháza. Ennek értelmében a menedékkérelemre nem jogosultakat Kigaliba, Ruanda fővárosába toloncolnák vissza. A belügyminisztérium első körben 350 ember kiutasítását rendelte el. A Lordok Házában kedden éjszakába nyúlóan vitáztak a törvényjavaslatról, amiről két éven át nem tudott megegyezni a brit kormány és a felsőház.

Az ír miniszterelnök szóvivője elmondta, hogy nem kommentálja más országok bevándorlási politikáját, de az ír migrációs rendszer integritásának védelme érdekében szükség van javaslatokra a biztonságos harmadik országok kijelölésére vonatkozóan, illetve hogy a nem elfogadható nemzetközi védelemért folyamodókat visszaküldhessék az Egyesült Királyságba. McEntee az RTE-nak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy a Brexit a fő oka annak, hogy nőtt a menedékkérők száma Angliában, és ez érezteti hatását Írországban is.

McEntee megerősíti Írország ellenőrzési rendszerét, és Londonba látogatva megbeszéléseket folytat majd a menekültek visszaküldéséről James Cleverlyvel és más brit tisztviselőkkel.

Egy vasárnapi interjúban a Sky News-szal a brit miniszterelnök azt mondta, hogy a múlt héten törvényerőre emelkedett, erősen vitatott Ruanda-törvény máris hatással van, mert a menekültek nem mernek belépni az Egyesült Királyságba. Micheál Martin miniszterelnök-helyettes korábban kijelentette: a megnövekedett szám egyértelműen összefügg azzal, hogy Angliában törvényben rögzítették: a biztonságos országnak minősített Ruandába küldik azokat, akik illegálisan lépnek be az országba. A „Ruanda-eljárásról” szóló törvényt csütörtökön fogadták el, a célja, hogy visszatartsa a menedékkérőket a La Manche csatornán való átkeléstől. A gépek egyelőre nem szálltak fel, de Rishi Sunak miniszterelnök szerint ez csak hetek kérdése.

Az ír kormányfő arra kérte az igazságügyi minisztert, hogy terjesszen elő olyan javaslatokat, amelyek lehetővé tennék az EU-tagállamokban nemzetközi védelemért folyamodóként azonosított, de hivatalosan nem befogadható menedékkérők visszatérését az Egyesült Királyságba. A lépés célja az ír legfelsőbb bíróság múlt havi ítéletének hatályon kívül helyezése, amely kimondta: az ír kormány jogellenesen minősítette az Egyesült Királyságot olyan, biztonságos harmadik országnak, ahová a menedékkérőket vissza lehet küldeni. Micheal Martin miniszterelnök-helyettes azt mondta: a ruandai politika „hatással van Írországra”, mivel az emberek „félnek” az Egyesült Királyságban maradni.