A legaktívabb magyar autós parkolási költései

A mobilparkolást legaktívabban használó ügyfél tavaly 1274 alkalommal indított parkolást, összesen több mint 1,2 millió forintot költött szabályos várakozásra.

A parkolás szabályozásának története az 1970-es évekig nyúlik vissza, amikor is Budapest belvárosában a forgalmi dugók enyhítése érdekében vezettek be parkolási korlátozásokat. Később, a 80-as években a járművek számának növekedésével a parkolási zónák tovább terjedtek, és szigorúbb szabályokat alkalmaztak. A 2000-es években a fizetőparkolás már országosan elterjedt, és 2009-ben bevezették a mobilparkolás lehetőségét, amely lehetővé tette, hogy a parkolást mobiltelefonnal indítsuk, és a díjat csak a valós parkolási idő alapján számolják fel.

A fizetőparkolás sok autós számára kellemetlen kötelezettség, de fontos szerepet tölt be a forgalomszabályozásban és a városi parkolókapacitás hatékony kihasználásában. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának 2023-as elemzése során kiderült, hogy a legaktívabban használó ügyfél 1274 alkalommal indított parkolást, összesen több mint 1,2 millió forintot fordítva erre a célra.

Az elemzésből kiderült, hogy a teljes év alatt több millió parkolást indítottak a szolgáltatáson keresztül, összesen félmilliárdot meghaladó percet töltve parkolással, ami közel 12 évnyi időt jelent. Az országos átlagban a parkolások hossza 84 perc volt, Budapesten a 12. kerületben a leghosszabbak, átlagosan 117 percig tartottak, míg a fővároson kívül egy dömösi zónában a kiránduló autósoknak köszönhetően átlagosan 271 percig, vagyis 4 és fél órát parkoltak.

Budapesten a legintenzívebb parkolózóna az 5. kerület volt, míg Győrben a legtöbb parkolást indították 2023-ban, helyszínenként több mint 300 ezer alkalommal. A 2023-as év legforgalmasabb parkolási hete a december 11-17 közötti időszak volt, ami valószínűleg a karácsonyi bevásárlásokhoz kapcsolódik.