Dagad a botrány: Magyar Péter és az ellenzéki képviselők szócsatája

Cseh Katalin, a Momentum Európai Parlament képviselője, válaszolt Magyar Péter, a Tisza Párt alelnökének szombati kijelentéseire, amelyekben kritizálta az ellenzéki képviselők Európa-politikáját. Magyar Péter szerint az ellenzék brüsszeli megoldásokra vár, és az uniós pénzek felfüggesztésével a magyar érdekeket sérti. Cseh Katalin ezzel szemben úgy véli, hogy a jogállamisági mechanizmus és az uniós támogatások szigorúbb kezelése a magyar érdekeket szolgálja.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke a Hard Talk Puzsér Róberttel rendezvényen beszélt az Európai Unió és Magyarország kapcsolatáról, valamint az ellenzéki képviselők brüsszeli tevékenységéről. Kijelentette, hogy nem hisz az európai egyesült államokban, és úgy véli, Európa akkor lesz erős, ha a tagállamok erősebbek és versenyképesebbek lesznek. Magyar Péter szerint az ellenzéki képviselők olyan állásfoglalásokat szavaznak meg, amelyekkel bár Orbán Viktorba "belerúgnak", ezzel egyidejűleg az uniós pénzek felfüggesztését is elősegítik, ami a magyar kis- és középvállalkozókat, gazdákat, valamint a szociális és egészségügyi intézményeket is érinti.

Cseh Katalin reakciójában felvetette, hogy Magyar Péter és pártjának EP-képviselői talán nem kívánják, hogy a Bizottság jogállami és antikorrupciós garanciákat követeljen meg, és inkább hagyják, hogy Orbán Viktorhoz kerüljenek a felfüggesztett uniós pénzek. Cseh Katalin kiemelte, hogy büszke arra, hogy részt vett a jogállamisági mechanizmus megalkotásában, és hogy az EU szigorúbban kezeli a kormányokon átfolyatott pénzeket, ami szerinte a magyar érdekeket védi.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint Magyar Péter többet árt az ellenzéki oldalon, mint a kormányoldalon. Úgy véli, Magyar Péter hajlandó elfogadni a Fidesz világát, ha nem Orbán Viktor áll annak élén, és csak személyi problémája van a rendszerrel, míg a DK kritikája az Orbán-rendszerrel szemben súlyosabb és elvi természetű.

Cseh Katalin a Facebookon is reagált, hangsúlyozva, hogy nem ért egyet Magyar Péterrel abban, hogy az ellenzék Európa-politikája a magyarok érdekei ellen menne. Szerinte a jogállamisági mechanizmus védi a magyar érdekeket, és fontos, hogy az unió megvédje a magyar állampolgárok érdekeit is. Hozzátette, hogy a Momentum képviselőinek munkájának köszönhetően Európa egy évtized semmittevése után végre felvette a kesztyűt az Orbán-kormány demokráciarombolása ellen, és erre büszkék vagyunk.

Magyar Péter a Puzsér Róberttel közös beszélgetésén a Cseh Katalin EP-képviselő által is kidolgozott, uniós jogállamisági mechanizmust kritizálta, és amellett foglalt állást, hogy az uniós pénzek jogállamisági garanciák nélkül is megérkezzenek a magyar kormányhoz. Magyar emellett az Orbán-kormány demokrácia-felszámolásáról szóló Sargentini-jelentés pontjainak többségét „bullshitnek” nevezte.