Ibu vulkán kitörése Indonéziában

Öt kilométer magas hamufelhővel tört ki az Ibu vulkán Indonéziában, a Halmahera szigeten, emiatt a készültségi szintet a négyes skálán hármasra emelték.

Hétfő reggel a helyi idő szerint kitört Ibu vulkán szürke hamufelhőt lövellt az égbe, amely öt kilométer magasra ért. A vulkán, amely 1300 méter magasan helyezkedik el a tengerszint felett, az év eleje óta már több mint 80 alkalommal mutatott aktivitást. Hendra Gunawan, az indonéz Vulkanológiai és Földtani Veszélyelhárító Központ vezetője szerint a vulkáni krátertől öt kilométeres sugarú körzetben belépési tilalmat rendeltek el, és a hamueső miatt a környéken maszk viselését ajánlják.

A múlt héten is voltak kisebb kitörések az Ibu vulkánnál, de a hétfői, nagy dübörgéssel járó kitörés öt percig tartott, és a hatóságok ennek ellenére nem rendeltek el kitelepítést.

Indonézia a csendes-óceáni tűzgyűrűn helyezkedik el, ahol 127 működő vulkán található, és a földrengések, valamint vulkánkitörések gyakoriak. Legutóbb áprilisban a Ruang-szigeti vulkán kitörése miatt 12 ezer embert kellett evakuálni Észak-Szulavézi tartományban.